Makaron chow mein z krewetkami i warzywami w sosie ostrygowym
Szybki przepis na aromatyczny makaron chow mein z krewetkami i warzywami w sosie ostrygowym na ostro.
SKŁADNIKI
Porcja na 2 osoby.
- 200g obranych krewetek
- około 100g brokuł
- 1 średnia marchew
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 4 łyżki sosu ostrygowego
- 50ml sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
DODATKOWO:
- 150g makaronu chow mein (gramatura podana dla nieugotowanego makaronu)
- 2 łyżki białego sezamu
- 1 garść świeżych listków kolendry
CZAS PRZYGOTOWANIA
20min + czas marynowania krewetek (około 1h).
PRZYGOTOWANIE
Krewetki obieramy z pancerzyków i dokładnie myjemy – przekładamy do miseczki i zalewamy sosem ostrygowym, następnie mieszamy i odstawiamy na około godzinę do zamarynowania.
W woku lub w głębokiej patelni rozgrzewamy olej sezamowy i podsmażamy na nim posiekany drobno czosnek, papryczkę chili oraz starty imbir.
W międzyczasie myjemy warzywa i kroimy w cienkie słupki (marchew i paprykę), brokuły dzielimy na mniejsze różyczki.
Tak przygotowane warzywa dodajemy do naszej patelni i chwilę smażymy. Następnie dodajemy sos sojowy i gotujemy około 5min.
W międzyczasie gotujemy makaron chow mein (sprawdź sposób i czas przygotowania makaronu na opakowaniu), następnie odcedzamy makaron na durszlaku i zalewamy zimną wodą.
Do patelni dodajemy zamarynowane krewetki wraz z całością sosu ostrygowego – smażymy około 4min i dodajemy odcedzony makaron – całość dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze około 2min.
Danie przekładamy do miseczek, posypujemy odrobiną sezamu i dodajemy świeże listki kolendry.
I gotowe:)
Smacznego!