Makaron chow mein z krewetkami, boczniakiem i warzywami w sosie ostrygowym

Makaron chow mein z krewetkami, boczniakiem i warzywami w sosie ostrygowym

Kolejna odsłona przepisu na makaron chow mein z krewetkami i warzywami – tym razem z boczniakiem i większym bukietem warzyw, z dodatkiem czarnego sezamu i kiełkami groszku.

SKŁADNIKI

Porcja na 2 osoby.

  • 150g obranych krewetek
  • około 150g brokuł
  • 1 duża marchew
  • 1/2 czerwonej papryki
  • garść groszku cukrowego
  • 150g boczniaków
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 6 łyżek sosu ostrygowego
  • 50ml sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru

DODATKOWO:

  • 150g makaronu chow mein (gramatura podana dla nieugotowanego makaronu)
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1 garść świeżych listków kolendry
  • 1 garść kiełków groszku

CZAS PRZYGOTOWANIA

20min + czas marynowania krewetek (około 1h).

PRZYGOTOWANIE

Krewetki obieramy i dokładnie myjemy – następnie przekładamy do miseczki i zalewamy sosem ostrygowym z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego, mieszamy – tak zamarynowane krewetki odstawiamy na około godzinę.

W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej sezamowy i dodajemy do niego posiekany drobno czosnek, papryczkę chili oraz starty korzeń imbiru – smażymy około 5min.

Warzywa dokładnie myjemy i kroimy w cienkie słupki, brokuły dzielimy na mniejsze różyczki – całość wrzucamy na patelnię i smażymy około 3min, następnie dolewamy resztę sosu sojowego i smażymy kolejnych kilka minut.

W międzyczasie gotujemy makaron chow mein (sprawdź sposób przygotowania na opakowaniu – zwykle trwa to około 15min). Po ugotowaniu makaronu odcedzamy go na durszlaku i zalewamy zimną wodą.

Do patelni dodajemy pokrojone w paseczki boczniaki – smażymy około 4min.

Na koniec do naszej patelni dorzucamy zamarynowane krewetki wraz z całością sosu ostrygowego – smażymy około 3-4min i dodajemy wcześniej ugotowany makaron – mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę.

Makaron przekładamy do miseczek, posypujemy czarnym sezamem i świeżymi listkami kolendry, przyozdabiamy kiełkami groszku.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *