Chałwa z pistacjami i żurawiną
Przepis na domowej roboty chałwę z pistacjami i żurawiną – bardzo prosty i szybki. Możemy dowolnie mieszać ulubione bakalie i dodawać je do masy sezamowej – ja dodałam moje ulubione, które wg mnie najlepiej komponują się ze smakiem sezamu:)
SKŁADNIKI
Porcja na formę o wielkości standardowej keksówki – wysokość chałwy około 3cm.
- 400g łuskanego białego sezamu (może być również niełuskany)
- 160g miodu (ja użyłam miodu szałwiowego)
- około 90g obranych pistacji solonych (opakowanie około 200g)
- 80g suszonej żurawiny
CZAS PRZYGOTOWANIA
15min.
PRZYGOTOWANIE
Miód przekładamy do średniej wielkości garnuszka i lekko podgrzewamy tak aby uzyskał całkowicie płynną formę – nie powinniśmy podgrzewać miodu zbyt mocno, ani nie powinniśmy go zagotować – wystarczy go rozpuścić.
Garnuszek ściągamy z palnika i odstawiamy na chwilę.
Sezam przekładamy do malaksera lub blendera ręcznego i mielimy do uzyskania gładkiej, tłustej masy o konsystencji masła.
Tak zblendowany sezam przekładamy do garnuszka z rozpuszczonym miodem i dokładnie mieszamy.
Masę dzielimy na dwie równe części (przekładamy do osobnej miseczki) – do jednej z nich dodajemy obrane pistacje a do drugiej żurawinę – dokładnie mieszamy i przekładamy do blaszki (u mnie szklane naczynie żaroodporne o wymiarach standardowej keksówki) tak aby jeden smak chałwy był z jednej strony a drugi z drugiej (możemy również te dwa smaki zrobić w osobnych pojemniczkach, np aluminiowych foremkach lub plastikowych pojemniczkach). Wyłożoną masę przyciskamy mocno do dna foremki i wyrównujemy ją z wierzchu.
Formę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin przed podaniem do lodówki (tam też zwykle przechowujemy naszą chałwę, nie dłużej niż 2tygodnie).
I gotowe:)
Smacznego!