Kajmak
Bardzo prosty przepis na domowej roboty kajmak – idealny do ciast i deserów.
SKŁADNIKI
- 500g cukru
- 200ml mleka (najlepiej tłustego 3,2%)
- 100g masła
CZAS PRZYGOTOWANIA
Około 45min.
PRZYGOTOWANIE
Mleko oraz cukier umieszczamy w garnku lub patelni z grubym dnem (najlepiej szerokim) – gotujemy do czasu całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy tak przez około 40-45min od czasu do czasu mieszając, tak aby masa się nie przypalała – gotujemy do momentu uzyskania ładnego brązowego koloru i do momentu aż masa zacznie gęstnieć (pod koniec gotowania powinniśmy mieszać masę częściej albo cały czas gdyż szybko zaczyna przywierać do dna garnka). Na koniec dodajemy miękkie masło i mieszamy do połączenia składników – czekamy aż masa ponownie się zagotuje.
Kajmak przelewamy do słoiczków (jeżeli powstały nam gródki to przelewamy masę przez drobne sitko do słoiczków – resztę „kamyczków” możemy dodać jako słodka posypka na deser/ciasto:)).
Kajmak przechowujemy szczelnie zamknięty w lodówce.
I gotowe:)
Smacznego!
1 thought on “Kajmak”