Tartaletki z kremem budyniowo-twarogowym i owocami
Przepis na pyszne i kruche tartaletki z waniliowym kremem budyniowo-twarogowym i owocami.
SKŁADNIKI
Porcja na około 20 małych tartaletek.
CIASTO KRUCHE:
- 250g mąki pszennej
- 120g zimnego masła
- 50g cukru pudru
- 2 żółtka (jeżeli jajka są małe możemy dodać 3 żółtka)
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
KREM BUDYNIOWO-TWAROGOWY:
- 40g budyniu waniliowego bez dodatku cukru (1 opakowanie)
- 250ml mleka
- 50g cukru
- 250g twarogu tłustego
- 1 laska wanilii
POLEWA CZEKOLADOWA:
- 120g mleka w proszku
- 60g masła
- 100g cukru
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 70ml wody
- szczypta soli (opcjonalnie)
DODATKOWO:
- ulubione owoce do ozdoby (u mnie borówki i maliny)
- kilka listków świeżej mięty
- 2 łyżki oleju do posmarowania blaszki
CZAS PRZYGOTOWANIA
55min.
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki na kruche ciasto umieszczamy w jednej misce (masło dodajemy posiekane na mniejsze kawałki) – całość szybko mieszamy za pomocą dłoni do połączenia składników – nie należy wyrabiać ciasta zbyt długo aby zbytnio go nie ocieplić.
Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą owijamy nasze ciasto folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30min (możemy również przygotować ciasto dzień wcześniej i pozostawić je na noc w lodówce).
Po czasie chłodzenia ciasta wyciągamy je z lodówki, dzielimy na 3 części i każdą z nich wałkujemy na cienki placek, podsypując delikatnie mąką, tak aby ciasto nie przykleiło się do blatu.
Z ciasta wycinamy za pomocą szklanki kółka (średnica wyciętej formy powinna być odrobinę większa niż średnica formy do pieczenia, aby powstała „miseczka” na krem).
Wycięte kawałki ciasta umieszczamy w blaszce do babeczek posmarowanej delikatnie olejem – ciasto dociskamy mocno do formy i robimy kilka dziurek za pomocą widelca. Tak przygotowane ciasto wkładamy do całkowicie nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) piekarnika na około 17-20min.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia w formie – pieczemy następną partię.
W międzyczasie przygotowujemy krem budyniowo-twarogowy.
Do średniego garnka wlewamy 150ml mleka z dodatkiem cukru i przekrojonej na pół laski wanilii – gotujemy.
Do reszty mleka (100ml) dodajemy budyń i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia proszku, tak aby nie powstały gródki.
Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć za pomocą widelca wyciągamy laskę wanilii, zmniejszamy ogień na najmniejszy i dolewamy mleko z budyniem – cały czas mieszamy do momentu aż masa zgęstnieje.
Budyń odstawiamy z palnika i chwilę studzimy.
Budyń zaczynamy miksować na średnich obrotach miksera, dodając do niego partiami tłusty twaróg – miksujemy aż masa będzie idealnie gładka (bez grudek twarogowych).
Teraz przygotowujemy czekoladową polewę na tartaletki.
W średnim garnku roztapiamy masło z dodatkiem cukru, soli i wody – gotujemy do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści a masło całkowicie roztopi – mieszamy aby całość się nie przypaliła.
Na koniec dodajemy mleko w w proszku i gorzkie kakao – mieszamy dokładnie aby nie powstały gródki – masę odstawiamy z palnika i studzimy (masa nie powinna być całkowicie przestudzona – wraz z utratą temperatury zaczyna też gęstnieć więc powinniśmy polać nią tartaletki gdy będzie jeszcze dość płynna:)).
Przestudzone ciasto kruche wyciągamy z formy i układamy obok siebie. Za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy krem, tartaletki przyozdabiamy owocami i polewamy czekoladą.
I gotowe:)
Smacznego!
Ale pięknie wyglądają