Czekoladki z suszoną śliwką
Przepis na delikatne czekoladki z suszoną śliwką.
SKŁADNIKI
Porcja na około 30 czekoladek.
- 100g cukru
- 125g mleka w proszku
- 60g masła
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 70ml wody
- szczypta soli
- kilka suszonych śliwek (6-8)
CZAS PRZYGOTOWANIA
20min + czas chłodzenia czekoladek.
PRZYGOTOWANIE
Masło, cukier, sól oraz wodę umieszczamy w rondelku i gotujemy na małym ogniu aż masło i cukier całkowicie się rozpuszczą.
Po tym czasie dosypujemy partiami mleko w proszku i gorzkie kakao – mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Garnuszek odstawiamy z palnika i chwilę studzimy.
Śliwki suszone kroimy na bardzo małą kosteczkę.
Masę czekoladową przelewamy do małych foremek (np. sylikonowych, w dowolnym kształcie) do połowy wysokości, następnie do każdej z nich dodajemy odrobinę posiekanej suszonej śliwki, dociskamy lekko za pomocą łyżeczki i uzupełniamy resztę czekoladą tak aby masa wypełniła całą formę.
Tak przygotowane czekoladki wkładamy do lodówki na kilka godzin aby stwardniała i tam zwykle przechowujemy.
I gotowe:)
Smacznego!