Tartaletki kajmakowe z solą morską

Tartaletki kajmakowe z solą morską

Przepis na cudownie chrupiące i mocno kajmakowe tartaletki z solą morską.

SKŁADNIKI

Porcja na około 20 małych tartaletek.

CIASTO KRUCHE:

  • 250g mąki pszennej
  • 120g zimnego masła
  • 50g cukru pudru
  • 2 żółtka (jeżeli jajka są małe możemy dodać 3 żółtka)
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 200g masy kajmakowej (przepis na domowej roboty kajmak znajdziesz tutaj)
  • 1 łyżka soli morskiej (średnie kryształki)

CZAS PRZYGOTOWANIA

40min + czas chłodzenia ciasta (minimum 30min).

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki do ciasta kruchego umieszczamy w jednej misce (masło siekamy na mniejsze części) i mieszamy dokładnie do połączenia składników – ciasto ugniatamy jak najkrócej aby zbytnio nie ogrzać go dłońmi (wszystkie składniki powinny być zimne (jajka, masło oraz śmietana prosto z lodówki)).

Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30min (możemy również przygotować ciasto dzień wcześniej i pozostawić je na noc w lodówce).

Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na 3 części i każdą z nich wałkujemy na cienkie placki, przyprószając od czasu do czasu mąką, następnie wycinamy w kształt foremek.

Tak przygotowane ciasto układamy w foremkach, dociskamy mocno do spodu i za pomocą widelca robimy kilka dziurek na spodzie.

Foremki wkładamy do całkowicie nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) piekarnika na około 18-20min.

Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia w formie – pieczemy następną partię.

Gdy ciasto na tartaletki całkowicie wystygnie wypełniamy je masą kajmakową i posypujemy kilkoma ziarenkami soli morskiej, która cudownie podbije smak tartaletek:)

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *