Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Bardzo prosty przepis na pyszne pierogi ruskie w delikatnym pszennym cieście. Świetny pomysł na obiad.

SKŁADNIKI

Porcja na około 15 pierogów.

CIASTO:

  • 300g mąki pszennej (+ mąka do przyprószenia i wyrabiania)
  • 50ml oleju
  • 130ml gorącej wody
  • pół łyżki soli

FARSZ:

  • 300g ugotowanych ziemniaków
  • 300g tłustego twarogu
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz (łyżeczka)

OKRASA:

  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oleju
  • kilka listków posiekanej natki pietruszki do ozdoby

CZAS PRZYGOTOWANIA

50min.

PRZYGOTOWANIE

Siekamy cebulę w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną i polaną olejem patelnię (możemy połączyć cebulę oraz olej z porcji z farszu i okrasy – przygotowanie jest identyczne). Cebulkę podsmażamy na patelni aż się ładnie zeszkli i będzie się „rozpływać”.

Ugotowane wcześniej i wystudzone ziemniaki dodajemy do twarogu, dodajemy sól i świeżo zmielony pieprz i rozgniatamy. Następnie dodajemy część zeszklonej cebulki – około 2/3 (mniejszą część zostawiamy na patelni do okrasy). Całość mieszamy.

Następnie przygotowujemy ciasto na pierogi. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, olej oraz gorącą wodę i całość mieszamy, najlepiej ręką (uważaj, żeby woda nie była zbyt gorąca, żeby się nie poparzyć). Im cieplejsza woda tym ciasto będzie bardziej elastyczne i ładnie się wyrobi. Po uzyskaniu jednolitej masy wykładamy ciasto na przyprószoną mąką stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy. Dzielimy ciasto na kilkanaście równych porcji i formujemy z nich kulki. Następnie rozwałkowujemy na cienki placek.

Na rozwałkowany kawałek ciasta nakładamy farsz i formujemy pierogi.

Po ulepieniu wszystkich pierogów do dużego garnka (około 5l) wlewamy wodę do 3/4 głębokości, dodajemy 30ml oleju i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy pierogi i od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię odliczamy 5min – po tym czasie pierogi wyciągamy na durszlak.

Teraz pierogi wykładamy na talerz, polewamy wcześniej przygotowaną okrasą, posypujemy posiekaną natką pietruszki i gotowe.

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *