Lody snickers
Przepis na przepyszne lody snickers z chrupiącymi kawałkami czekolady i orzechami, z dodatkiem masła orzechowego i kajmaku.
SKŁADNIKI
Porcja na około 2l lodów.
- 800g śmietany kremówki 36%
- 60g cukru pudru
- 200g masy kajmakowej (przepis na domowej roboty kajmak znajdziesz tutaj)
- 120g masła orzechowego (ja wybrałam z kawałkami orzechów)
- pół łyżeczki soli
- 100g mlecznej czekolady
DODATKOWO:
- 150g mlecznej czekolady
- 100g orzeszków ziemnych niesolonych
CZAS PRZYGOTOWANIA
20min + czas mrożenia lodów.
PRZYGOTOWANIE
W kąpieli wodnej rozpuszczamy 150g mlecznej czekolady – wystarczy położyć szklaną miskę nad garnkiem z parującą wodą. Gdy czekolada będzie płynna ściągamy naczynie z garnka i chwilę studzimy (czekolada nie powinna być gorąca dodając ją do masy śmietankowej, ale nie powinna też zastygnąć i zrobić się twarda).
W dużej misce umieszczamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na wolnych obrotach na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier puder i odrobinę soli.
Gdy śmietanka będzie dobrze ubita dodajemy partiami masło orzechowe i dokładnie mieszamy.
Teraz dodajemy posiekaną na kawałeczki czekoladę (100g) i jeszcze raz mieszamy.
Masę przekładamy do pojemnika, w którym będziemy mrozić lody, kajmak nabieramy na łyżkę i zamaczamy w całości masy śmietankowej robiąc zygzaki i nierównomiernie ją rozprowadzając, tak aby po nałożeniu lodów były widoczne partie z samym karmelem.
Wierzch masy wyrównujemy i polewamy roztopioną i przestudzoną czekoladą i posypujemy orzeszkami ziemnymi.
Tak przygotowane lody wkładamy do zamrażalnika i mrozimy przez minimum 7h.
Po tym czasie lody są gotowe do jedzenia – czekolada polana na wierzchu masy będzie fajnie pękała przy nakładaniu lodów:)
I gotowe:)
Smacznego!