Babka drożdżowa z rodzynkami
Przepis na delikatną babkę drożdżową z rodzynkami polaną lukrem cytrynowym.
SKŁADNIKI
Porcja na średniej wielkości formę do babki (gliniana forma).
CIASTO:
- 400g mąki pszennej
- 35g świeżych drożdży
- 75g masła
- 150ml ciepłego mleka
- 90g cukru
- 5 żółtek
- 90g rodzynek sułtańskich
- 30ml rumu
- szczypta soli
LUKIER CYTRYNOWY:
- 100g cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
DODATKOWO:
- pół łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
CZAS PRZYGOTOWANIA
20min + czas wyrastania i pieczenia ciasta (około 2h).
PRZYGOTOWANIE
Drożdże wyciągamy wcześniej z lodówki aby osiągnęły temperaturę pokojową, Następnie kruszyny je do średniej wielkości miseczki, dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej, łyżeczkę cukru oraz około 40ml ciepłego mleka (mąkę, cukier oraz mleko odejmujemy z całości porcji na ciasto). Całość dokładnie mieszamy aż cukier i drożdże całkowicie się rozpuszczą. Miseczkę z zaczynem zakrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca na około 20min do wyrośnięcia.
W małym garnuszku roztapiamy masło, następnie odrobinę je studzimy (masło nie powinno być gorące w momencie dodawania do ciasta).
Mąkę, cukier, sól oraz rodzynki umieszczamy w dużej misce – mieszamy.
Teraz dodajemy oddzielone od białek żółtka oraz ciepłe mleko – mieszamy za pomocą łyżki. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i mieszamy jeszcze raz. Gdy składniki mniej więcej się połączą zaczynamy wyrabiać ciasto ręką (lub robotem kuchennym z hakiem). Po chwili dodajemy roztopione i przestudzone masło i wyrabiamy do całkowitego połączenia składników.
Na sam koniec dodajemy rum i wyrabiamy ciasto około 15min.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h.
Po tym czasie formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, następnie wkładamy wyrośnięte ciasto drożdżowe i wstawiamy je do całkowicie nagrzanego do 170 stopni piekarnika (termoobieg) na około 35-40min.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i po około 10-15min wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
W międzyczasie szykujemy lukier do ciasta.
W dużym kubeczku umieszczamy cukier puder i 2 łyżki soku z cytryny (jeżeli lukier będzie zbyt gęsty dodajemy kolejną łyżkę soku (lukier powinien być dość gęsty aby nie spłynął całkowicie z ciasta)).
Gdy ciasto całkowicie wystygnie polewamy je wcześniej przygotowanym lukrem.
I gotowe:)
Smacznego!