Smażone pierogi z indykiem i cukinią z sosem oliwkowym

Smażone pierogi z indykiem i cukinią z sosem oliwkowym

Przepis na smażone pierogi z indykiem i cukinią, podawane z sosem oliwkowym z dodatkiem papryki.

SKŁADNIKI

Porcja na około 12 pierogów.

CIASTO:

  • 250g mąki pszennej
  • 100ml wrzątku
  • 35ml oleju
  • łyżeczka soli

FARSZ:

  • 250g mięsa mielonego z indyka
  • pół cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku

SOS OLIWKOWY:

  • 100g kwaśnej śmietany 18%
  • 50g majonezu
  • pół ząbka czosnku
  • 35g (2 łyżki) zielonych oliwek (mogą być te faszerowane papryką)
  • mały kawałeczek czerwonej papryki (1 łyżka posiekanej w drobną kosteczkę)
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta soli
  • odrobina pieprzu do smaku

DODATKOWO DO SMAŻENIA:

  • 50ml oleju
  • 50ml ciepłej wody/wrzątku

CZAS PRZYGOTOWANIA

40min.

PRZYGOTOWANIE

Na samym początku przygotowujemy sos oliwkowy.
Śmietanę oraz majonez umieszczamy w małej miseczce i dokładnie mieszamy. Dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekane bardzo drobno paprykę oraz oliwki – wszystkie składniki dokładnie mieszamy, miseczkę owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki do momentu podania z pierogami.

W dużej misce umieszczamy mielone mięso z indyka, dodajemy do niego jedno jajko, posiekaną drobno natkę pietruszki oraz starte na tarce z dużym oczkiem cukinię i czosnek – wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu, jeszcze raz mieszamy – farsz odstawiamy na chwilę i zaczynamy przygotowanie ciasta.

W dużej misce umieszczamy mąkę z solą – mieszamy. Następnie dolewamy bardzo gorąca wodę i całość mieszamy za pomocą łyżki. Po chwili dodajemy olej i zaczynamy wyrabiać ciasto ręką – ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie, elastyczne i nie powinno kleić się do rąk.

Tak przygotowane ciasto dzielimy na kilkanaście części, każdą z nich formujemy w kształt kulki i rozwałkowujemy na cienki okrągły placek, podsypując delikatnie mąką.

Tak rozwałkowane ciasto wypełniamy farszem i lepimy w kształt pierogów.

Gdy wszystkie pierogi będą już ulepione na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy olej i układamy na nim pierogi – smażymy tak na jednej stronie aż pierogi ładnie się zarumienią, następnie dolewamy do nich bardzo gorącą wodę lub wrzątek i szybko zakrywamy pokrywką – gotujemy około 6min (pamiętaj, że woda dodana do gorącego oleju powinna być jak najbardziej ciepła/gorąca aby olej nie pryskał i żeby nie spowodować pożaru).

Tak przygotowane pierogi wykładamy na talerze i podajemy z wcześniej przygotowanym sosem oliwkowym.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *