Bułeczki bazyliowe z czarnymi oliwkami
Prosty przepis na niebanalne bułeczki bazyliowe z czarnymi oliwkami – wyśmienite na śniadanie, jako zamiennik zwykłego pieczywa lub jako przystawka podawana z oliwą lub wszelkiego rodzaju pastami.
SKŁADNIKI
Porcja na 4 duże bułki.
- 20g świeżych drożdży
- 200g mąki pszennej chlebowej, typ 720 (może być też zwykła pszenna mąka)
- 120ml ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 garści świeżych listków bazylii
- 50g czarnych oliwek
- 30g słonecznika łuskanego
- 1 łyżeczka cukru
- niecałe pół łyżeczki soli
DODATKOWO:
- odrobina oliwy z oliwek do posmarowania
CZAS PRZYGOTOWANIA
30min + czas wyrastania i pieczenia (około 1,5h).
PRZYGOTOWANIE
Drożdże w temperaturze pokojowej kruszyny do średniej miseczki, dodajemy cukier, jedną łyżkę mąki pszennej i 120ml ciepłej (nie gorącej) wody – całość dokładnie mieszamy aż drożdże i cukier się rozpuszczą i odstawiamy pod przykryciem do ciepłego miejsca na około 20min – zaczyn w tym czasie powinien urosnąć.
W międzyczasie kroimy oliwki na mniejsze kawałki (ale nie zbyt małe, żeby były fajnie wyczuwalne:) i siekamy lub rwiemy w dłoniach dokładnie umyte listki bazylii.
W dużej misce umieszczamy mąkę oraz sól i dodajemy do nich wyrośnięty zaczyn drożdżowy – mieszamy za pomocą łyżki do połączenia składników.
Ciasto wyrabiamy chwilę za pomocą dłoni, następnie dodajemy oliwę i jeszcze chwilę wyrabiamy.
Na koniec dodajemy posiekane oliwki, bazylię oraz ziarna słonecznika – mieszamy do połączenia składników.
Ciasto pozostawiamy w misce i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem do ciepłego miejsca na około 1h – ciasto w tym czasie powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i formujemy w kształt lekko podłużnych bułek, układając je w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – odstawiamy na około 15min aby jeszcze urosły.
Piekarnik ustawiamy na 220 stopni (termoobieg).
Za pomocą mokrego noża wykonujemy w bułeczkach nacięcia (sięgając nożem prawie do spodu bułki), smarujemy delikatnie oliwą i wkładamy do całkowicie nagrzanego piekarnika na około 25min.
Po tym czasie wyciągamy bułeczki i studzimy na kratce.
I gotowe:)
Smacznego!