Ciasto jogurtowe z truskawkami
Bardzo prosty i szybki przepis na przepyszne, idealnie wilgotne ciasto jogurtowe z truskawkami.
SKŁADNIKI
Porcja na średnią blaszkę/keksówkę.
- 300g mąki pszennej
- 120g drobnego cukru
- 220g jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 50ml oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
DODATKOWO:
- 250g świeżych truskawek
CZAS PRZYGOTOWANIA
15min + czas pieczenia ciasta (około 45min).
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Truskawki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki.
W dużej misce umieszczamy jajka z cukrem i ubijamy za pomocą miksera na puszystą jasną masę.
Do ubitych jajek dodajemy powoli olej, cały czas miksując na najniższych obrotach. Następnie partiami dodajemy jogurt naturalny i cały czas mieszamy.
Na koniec do naszej masy dodajemy po jednej łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – mieszamy do czasu dokładnego połączenia składników.
Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, układamy pokrojone truskawki i wkładamy do całkowicie nagrzanego do 175 stopni (termoobieg) piekarnika na około 40-45 min.
Po tym czasie wyciągamy ciasto i studzimy na kratce.
Ciasto możemy podawać wg uznania posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem lodów.
I gotowe:)
Smacznego!