Owoce zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych i wiórek kokosowych
Bardzo szybki przepis na przepyszne owoce zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych i wiórek kokosowych. Do wykonania tego deseru możemy użyć dowolnych owoców – świeżych, mrożonych lub tych ze słoika.
SKŁADNIKI
Porcja na duże naczynie żaroodporne (u mnie 2x średnica około 26cm (góra i dół naczynia żaroodpornego)).
KRUSZONKA:
- 250g płatków owsianych
- 100g wiórek kokosowych
- 100g oleju kokosowego
- 80g miodu
DODATKOWO:
- 500g dowolnych owoców (ja użyłam wiśni drylowanych ze słoika i świeżych malin)
- 2 łyżki cukru pudru do posypania (opcjonalnie)
CZAS PRZYGOTOWANIA
20min.
PRZYGOTOWANIE
W małym rondelku umieszczamy olej kokosowy oraz miód i roztapiamy.
W malakserze lub blenderze ręcznym rozdrabiamy delikatnie płatki owsiane z wiórkami kokosowymi – powinny być one tylko delikatnie rozdrobnione, nie całkowicie zmielone.
Do tak przygotowanych płatków dolewamy roztopiony olej kokosowy z miodem – całość dokładnie mieszamy.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy owoce i przykrywamy je warstwą płatków wymieszanych z wiórkami kokosowymi, olejem kokosowym i miodem.
Nie przykrywając naczynia żaroodpornego wkładamy całość do całkowicie nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na około 15-20min (kruszonka powinna się ładnie zarumienić w ty czasie ale uważajmy żeby się nie przypaliła).
Po tym czasie wyciągamy zapiekane owoce i studzimy na kratce.
Wystudzone owoce nakładamy łyżką do dowolnego naczynia i posypujemy cukrem pudrem przed samym podaniem.
I gotowe:)
Smacznego!