Pszenne bułeczki śniadaniowe (przygotowane dzień wcześniej)

Pszenne bułeczki śniadaniowe (przygotowane dzień wcześniej)

Przepis na przepyszne, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu, pszenne bułeczki śniadaniowe, które przygotujemy dzień wcześniej – rano wystarczy je tylko upiec:)

SKŁADNIKI

Porcja na około 6 bułeczek.

  • 250g mąki pszennej
  • 10g świeżych drożdży
  • 100ml ciepłej wody
  • 60ml ciepłego mleka
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 25ml oliwy z oliwek

POMADA:

  • pół łyżki mąki pszennej
  • 50ml wody

CZAS PRZYGOTOWANIA

30min pierwszego dnia wieczorem.
45min wyrastania ciasta + około 25min pieczenia następnego dnia rano.

PRZYGOTOWANIE

Dzień przed pieczeniem bułeczek przygotowujemy ciasto na bułeczki.

W pierwszej kolejności szykujemy zaczyn drożdżowy.
W małej miseczce kruszymy drożdże, dodajemy do nich cukier, łyżkę mąki pszennej i zalewamy ciepłym mlekiem (nie gorącym!). Całość dokładnie mieszamy do momentu aż drożdże i cukier całkowicie się rozpuszczą i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20min – zaczyn w tym czasie powinien urosnąć.

Do dużej miski wsypujemy mąkę z solą – mieszamy. Następnie dodajemy ciepłą wodę i mieszamy za pomocą łyżki. Kolejno dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, mieszamy łyżką i następnie zaczynamy wyrabiać ciasto ręką lub robotem kuchennym z hakiem.

Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą dodajemy oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie gładkie, błyszczące i nie będzie kleiło się do rąk (około 10-15min).

Ciasto pozostawiamy w misce, smarujemy delikatnie wierzch oliwą z oliwek, miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na noc (ciasto w tym czasie powinno co najmniej podwoić swoją objętość)*.

* jeżeli chcemy upiec bułki tego samego dnia wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i ostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5h (nie wkładamy do lodówki).

Następnego dnia rano wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy na 6 równych części, formując je w małe kulki.

Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w delikatnych odstępach między sobą i pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na około 45min (jeżeli pieczemy bułki tego samego dnia co przygotowanie ciasta wystarczy je zostawić do wyrośnięcia na około 25min).

Po wyrośnięciu bułeczek szykujemy pomadę.
W małym rondelku umieszczamy wodę i dodajemy do niej mąkę – podgrzewamy i cały czas mieszamy do czasu aż całość delikatnie zgęstnieje.

Tak przygotowaną pomadą smarujemy wyrośnięte bułeczki, następnie za pomocą mokrego noża nacinamy je w dowolny wzór, np. na krzyż.

Piekarnik nastawiamy na 210 stopni (termoobieg) i wkładamy nasze bułki do całkowicie nagrzanego piekarnika, na środkowy poziom na około 25-30min. Po upływie mniej więcej połowy czasu pieczenia zmieniamy tryb piekarnika na pieczenie góra-dół i pieczemy dalej.

Po tym czasie bułeczki wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *