Sernik pistacjowy

Prosty i oryginalny przepis na cudownie delikatny i wilgotny sernik pistacjowy z lukrem pomarańczowym.
SKŁADNIKI
Porcja na dużą okrągłą blaszkę (średnica około 28cm).
SPÓD:
- 120g mąki pszennej
- 50g zimnego masła
- 1 jajko
- 50g cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
MASA PISTACJOWO-SEROWA:
- 1kg tłustego zmielonego twarogu (ja używam gotowego twarogu z wiaderka)
- 280g pistacji solonych (gramatura podana dla obranych już pistacji) – możemy użyć również pistacji niesolonych ale zdecydowanie polecam wybrać te solone:)
- 500g (puszka) słodkiego mleka skondensowanego
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
LUKIER POMARAŃCZOWY:
- 100g cukru pudru
- 2-3 łyżki świeżego soku z pomarańczy
DODATKOWO:
- 10g obranych solonych pistacji do ozdoby
CZAS PRZYGOTOWANIA
45min + czas pieczenia sernika (około 1h).
PRZYGOTOWANIE
W pierwszej kolejności szykujemy spód do sernika.
Do średniej wielkości miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier i dodajemy do nich zimne masło oraz jajko – ciasto zagniatamy szybko do połączenia składników, tak aby masło się za bardzo nie ociepliło.
Ciasto przekładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wykładamy nim cały spód, mocno przyciskając do dna formy – kruchy spód w tym serniku będzie dość cienki.
Za pomocą widelca robimy kilka dziurek w cieście i wsadzamy je na około 30min do lodówki.

Po tym czasie szykujemy masę pistacjowo-serową.
Obrane pistacje umieszczamy w malakserze i mielimy je do czasu aż zamieni się w lekko wilgotny proszek – UWAGA! nie mielmy pistacji zbyt długo aby tłuszcz nie zaczął oddzielać się od masy.


Tak zmielone pistacje przekładamy do większej miski, dodajemy do nich słodzone mleko skondensowane i zaczynamy miksować. Kolejno dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną i na koniec twaróg (stopniowo po jednej łyżce) – miksujemy aż masa dobrze się napowietrzy i przekładamy do blaszki z wcześniej przygotowanym spodem.

Ciasto wkładamy do całkowicie nagrzanego do 150 stopni (termoobieg) piekarnika, na środkowy poziom i pieczemy około 50-60min.
Po upływie czasu pieczenia sernika, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto w środku do wystygnięcia.

Gdy ciasto będzie wystudzone szykujemy lukier do polania.
W małej miseczce umieszczamy cukier puder i dodajemy do niego 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy – mieszamy aż cukier całkowicie się rozpuści (jeżeli lukier będzie zbyt gęsty możemy dodać kolejną łyżkę soku).
Ostudzone ciasto polewamy lukrem i przyozdabiamy pokruszonymi pistacjami.

Ciasto najlepiej smakuje dobrze schłodzone (pozostawiamy je przez noc w lodówce, gdzie zazwyczaj je przechowujemy).
I gotowe:)

Smacznego!