Sernik dyniowy z polewą z białej czekolady
Przepis na delikatny i wilgotny sernik dyniowy z polewą z białej czekolady i dodatkiem migdałów.
SKŁADNIKI
Porcja na dużą okrągłą blaszkę (średnica około 28cm).
MASA SEROWA:
- 1kg tłustego zmielonego kilkukrotnie twarogu (ja używam gotowego twarogu z wiaderka)
- 1 średnia dynia nadająca się do wypieków – piżmowa lub hokkaido – ja użyłam piżmowej (do uzyskania 350g pulpy z pieczonej dyni)
- 500g (puszka) słodkiego mleka skondensowanego
- świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
POLEWA:
- 50g białej czekolady
- 70g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka płatków migdałów
CZAS PRZYGOTOWANIA
45min + czas pieczenia dyni i sernika (około 2h).
PRZYGOTOWANIE
Na samym początku przygotowujemy pulpę z dyni.
Dynię myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy środek z pestkami. Teraz kroimy dynię na plastry (około 2cm grubości) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowaną dynię wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy około 40-60min do uzyskania miękkości (sprawdzamy patyczkiem do wypieków) w zależności od grubości dyni – ja swoją piekłam 60min.
Dynię wyciągamy z piekarnika i studzimy, następnie obieramy ze skórki i blendujemy na gładką masę (powinna być całkowicie wystudzona w momencie przygotowywania ciasta).
Pulpa z dyni powinna być dobrze odciśnięta z całości wody – możemy to zrobić przez gazę.
350g pulpy z dyni przekładamy do dużej miski (jeżeli pozostał nam nadmiar pulpy możemy go śmiało zamrozić lub przechowywać w lodówce przez kilka dni do kolejnych wypieków w szczelnie zamkniętym pojemniku).
Do dyni dolewamy mleczko skondensowane i zaczynamy mieszać za pomocą miksera. Następnie dolewamy sok z pomarańczy, dodajemy jajka – dalej mieszamy na najniższych obrotach.
Teraz dodajemy po jednej łyżce mąkę ziemniaczaną, cały czas miksując. Na koniec dodajemy stopniowo zmielony twaróg – miksujemy do dokładnego połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do całkowicie nagrzanego do 150 stopni (termoobieg) piekarnika na około godzinę.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik nie wyciągając sernika ze środka – ciasto studzimy w piekarniku.
Gdy ciasto będzie całkowicie przestudzone szykujemy polewę czekoladową.
Czekoladę łamiemy na kawałki do szklanej miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (nad garnkiem z wrzątkiem). Gdy czekolada całkowicie się rozpuści ściągamy miseczkę znad wrzątku i dodajemy partiami jogurt naturalny, cały czas mieszając.
Tak przygotowaną czekoladą polewamy sernik i posypujemy odrobiną płatków migdałowych.
Sernik wkładamy na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki gdzie zwykle go przechowujemy.
I gotowe:)
Smacznego!
1 thought on “Sernik dyniowy z polewą z białej czekolady”