Naleśniki na mleku sojowym – przepis podstawowy
Przepis na puszyste i delikatne naleśniki przygotowane na mleku sojowym – idealne do podania z ulubionymi słodkimi dodatkami.
SKŁADNIKI
Porcja na 8 naleśników.
- 250g mąki pszennej
- 2 jajka
- 350ml mleka sojowego
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia (ja używam rzepakowego)
CZAS PRZYGOTOWANIA
15min.
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki umieszczamy w średniej wielkości misce i dokładnie mieszamy za pomocą miksera do uzyskania gładkiej, jednolitej masy – ciasto powinno się też dobrze 'napuszyć’.
Patelnię rozgrzewamy i smarujemy delikatnie olejem za pomocą pędzelka (potrzebujemy tylko minimalną ilość tłuszczu).
Niewielką ilość ciasta wlewamy na dobrze rozgrzaną patelnię i rozprowadzamy po całości patelni (naleśniki powinny być cieniutkie) i smażymy do delikatnego zarumienienia – przekładamy na drugą stronę i po chwili ściągamy z patelni.
Kolejno smarujemy patelnię odrobiną oleju i smażymy resztę naleśników.
Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami – polecam spróbować tego przepisu.
I gotowe:)
Smacznego!