Naleśniki z prażonymi jabłkami, migdałami i jogurtem, z polewą z białej czekolady
Przepis na pyszne i puszyste naleśniki z prażonymi jabłkami, migdałami i jogurtem, z polewą z białej czekolady.
SKŁADNIKI
Porcja na 8 naleśników.
CIASTO:
- 250g mąki pszennej
- 2 jajka
- 350ml mleka sojowego
- szczypta soli
NADZIENIE:
- 350g prażonych jabłek
- 200g jogurtu naturalnego
- 4 łyżeczki ksylitolu
SOS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
- 50g białej czekolady
- 70g jogurtu naturalnego
DODATKOWO:
- 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia (ja używam rzepakowego)
- kilka kawałków ulubionych owoców do ozdoby (idealnie będą pasować pomarańcze:)
- 4 łyżki płatków migdałów
CZAS PRZYGOTOWANIA
25min.
PRZYGOTOWANIE
W pierwszej kolejności szykujemy sos do naleśników.
W małej szklanej miseczce umieszczamy białą czekoladę połamaną na mniejsze części i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej (nad garnkiem z wrzątkiem).
Gdy czekolada całkowicie się rozpuści ściągamy miseczkę znad wrzątku i kolejno, po jednej łyżce dodajemy jogurtu naturalnego, cały czas mieszając. Tak przygotowany sos odstawiamy na później.
Płatki migdałów prażymy na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu) do delikatnego zarumienienia (możemy użyć patelni do naleśników, na której za chwilę będziemy smażyć naleśniki).
Migdały ściągamy z patelni i studzimy.
W średniej wielkości misce umieszczamy prażone jabłka, jogurt naturalny oraz ksylitol – mieszamy do połączenia składników – nadzienie do naleśników gotowe:)
Teraz przygotowujemy ciasto na naleśniki.
Wszystkie składniki umieszczamy w średniej wielkości misce i dokładnie mieszamy za pomocą miksera do uzyskania gładkiej, jednolitej masy – ciasto powinno się też dobrze 'napuszyć’.
Patelnię do naleśników rozgrzewamy i smarujemy delikatnie olejem za pomocą pędzelka (potrzebujemy tylko minimalną ilość tłuszczu).
Niewielką ilość ciasta wlewamy na dobrze rozgrzaną patelnię i rozprowadzamy po całości patelni (naleśniki powinny być cieniutkie) i smażymy do delikatnego zarumienienia – przekładamy na drugą stronę i po chwili ściągamy z patelni.
Smażymy resztę naleśników.
Gdy wszystkie naleśniki będą już usmażone, każdy z nich napełniamy przygotowanym wcześniej nadzieniem z prażonych jabłek. Naleśniki zwijamy w rulon, polewamy sosem z białej czekolady i posypujemy uprażonymi migdałami – podajemy z ulubionymi owocami.
I gotowe:)
Smacznego!
1 thought on “Naleśniki z prażonymi jabłkami, migdałami i jogurtem, z polewą z białej czekolady”