Chleb żytni z ziarnami
Prosty przepis na chleb żytni z ziarnami słonecznika, dyni i sezamu.
SKŁADNIKI
Porcja na jeden, średniej wielkości bochenek chleba.
ZACZYN DROŻDŻOWY:
- 15g świeżych drożdży
- 1 łyżka mąki żytniej chlebowej, typ 720
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 50ml ciepłej wody
CIASTO:
- wcześniej przygotowany zaczyn
- 300g mąki żytniej chlebowej, typ 720
- 50g ziaren łuskanego słonecznika
- 50g pestek dyni
- 20g sezamu białego
- 180ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli
DODATKOWO:
- odrobina oliwy do posmarowania chleba
CZAS PRZYGOTOWANIA
25min + czas wyrastania i pieczenia chleba (około 2h).
PRZYGOTOWANIE
Drożdże kruszymy do średniej wielkości miseczki, dodajemy do nich mąkę, cukier i dolewamy ciepłą wodę (nie gorącą) – mieszamy dokładnie aż drożdże i cukier całkowicie się rozpuszczą.
Tak przygotowany zaczyn przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia do ciepłego miejsca na około 20min.
Do dużej miski przesypujemy mąkę, sól oraz ziarna i dodajemy do nich wodę – mieszamy za pomocą łyżki do połączenia składników. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dolewamy oliwy i jeszcze raz dokładnie mieszamy – nie ma potrzeby wyrabiania ciasta.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na około 1h (do ciepłego miejsca).
Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 230 stopni (termoobieg).
W wyrośniętym chlebie robimy kilka dziurek za pomocą wykałaczki lub patyczka do pieczenia i smarujemy wierzch odrobiną oliwy. Chleb wkładamy do całkowicie nagrzanego piekarnika na 30min. Po tym czasie, nie otwierając piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 30min.
Po tym czasie wyciągamy chleb z piekarnika oraz z blaszki i studzimy na kratce.
I gotowe:)
Smacznego!