Chleb żytni z ziarnami

Chleb żytni z ziarnami

Prosty przepis na chleb żytni z ziarnami słonecznika, dyni i sezamu.

SKŁADNIKI

Porcja na jeden, średniej wielkości bochenek chleba.

ZACZYN DROŻDŻOWY:

  • 15g świeżych drożdży
  • 1 łyżka mąki żytniej chlebowej, typ 720
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 50ml ciepłej wody

CIASTO:

  • wcześniej przygotowany zaczyn
  • 300g mąki żytniej chlebowej, typ 720
  • 50g ziaren łuskanego słonecznika
  • 50g pestek dyni
  • 20g sezamu białego
  • 180ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli

DODATKOWO:

  • odrobina oliwy do posmarowania chleba

CZAS PRZYGOTOWANIA

25min + czas wyrastania i pieczenia chleba (około 2h).

PRZYGOTOWANIE

Drożdże kruszymy do średniej wielkości miseczki, dodajemy do nich mąkę, cukier i dolewamy ciepłą wodę (nie gorącą) – mieszamy dokładnie aż drożdże i cukier całkowicie się rozpuszczą.

Tak przygotowany zaczyn przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia do ciepłego miejsca na około 20min.

Do dużej miski przesypujemy mąkę, sól oraz ziarna i dodajemy do nich wodę – mieszamy za pomocą łyżki do połączenia składników. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dolewamy oliwy i jeszcze raz dokładnie mieszamy – nie ma potrzeby wyrabiania ciasta.

Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na około 1h (do ciepłego miejsca).

Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 230 stopni (termoobieg).

W wyrośniętym chlebie robimy kilka dziurek za pomocą wykałaczki lub patyczka do pieczenia i smarujemy wierzch odrobiną oliwy. Chleb wkładamy do całkowicie nagrzanego piekarnika na 30min. Po tym czasie, nie otwierając piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 30min.

Po tym czasie wyciągamy chleb z piekarnika oraz z blaszki i studzimy na kratce.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *