Ciasto na pierogi
Prosty przepis na ciasto do pierogów. Ciasto po wyrobieniu jest elastyczne i bardzo łatwo się formuje. Do tego jest bardzo delikatne i smaczne. Do ciasta możesz dodać dowolny farsz – zarówno na słodko jak i na wytrawnie.
SKŁADNIKI
Porcja na około 15 pierogów.
CIASTO:
- 300g mąki pszennej (+ mąka do przyprószenia i wyrabiania)
- 50ml oleju
- 130ml gorącej wody
- pół łyżki soli
CZAS PRZYGOTOWANIA
30min.
PRZYGOTOWANIE
Mąkę, sól wsypujemy do miski, następnie wlewamy olej oraz wodę i mieszamy (najlepiej ręką) do uzyskania jednolitej masy – ciasto nie powinno kleić się do rąk po wyrobieniu (uważaj, żeby woda nie była zbyt gorąca – nie powinna parzyć, ale jednocześnie powinna być jak najbardziej ciepła – wtedy ciasto będzie łatwiej się wyrabiało). Następnie wykładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i jeszcze chwilę ugniatamy. Tak przygotowane ciasto dzielimy na kilkanaście porcji i formujemy z nich kulki. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek.
Do pierogów możesz użyć dowolnego farszu.
Po przygotowaniu pierogów w dużym garnku (5l) gotujemy wodę z 50ml oleju. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy kolejno pierogi. Czekamy aż wypłyną na powierzchnię i tak gotujemy jeszcze przez 5min. Po ugotowaniu wykładamy pierogi na durszlak. Pierogi są gotowe to jedzenia.
Smacznego!