Pszenno-żytnie bułki ze słonecznikiem
Prosty przepis na pszenno-żytnie bułki ze słonecznikiem.
SKŁADNIKI
Porcja na 5 średniej wielkości bułeczek.
- 150g mąki pszennej (może być tortowa lub chlebowa, typu 750)
- 100g mąki żytniej razowej, typ 2000
- 150ml ciepłej wody
- 25g świeżych drożdży
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- pół łyżeczki soli
DODATKOWO:
- 50g łuskanych ziaren słonecznika
- odrobina oliwy do posmarowania bułek
CZAS PRZYGOTOWANIA
30min + czas wyrastania i pieczenia bułek (około 2h).
PRZYGOTOWANIE
Drożdże kruszymy do średniej wielkości miseczki, dodajemy do nich 1 łyżkę mąki pszennej, łyżeczkę cukru trzcinowego oraz 50ml ciepłej wody (nie gorącej) – składniki odejmujemy od całości porcji na ciasto. Składniki dokładnie mieszamy aż drożdże i cukier całkowicie się rozpuszczą i odstawiamy pod przykryciem do ciepłego miejsca do wyrośnięcia.
W dużej misce umieszczamy mąki, sól oraz dolewamy 100ml ciepłej wody – mieszamy za pomocą łyżki. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn – mieszamy i następnie zaczynamy wyrabiać ciasto ręką lub robotem kuchennym z hakiem. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy oliwę z oliwek i wyrabiamy do czasu aż ciasto będzie gładkie i nie będzie kleiło się do rąk.
Tak wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy i odstawiamy do ciepłego miejsca na około 1h do wyrośnięcia – ciasto w tym czasie powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Po czasie wyrastania ciasta dzielimy je na równe części, każdą z nich obtaczamy w ziarnach słonecznika, formujemy w kształt kuli i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między nimi.
Bułki przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20min.
W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 200 stopni (termoobieg).
Wyrośnięte bułki smarujemy za pomocą pędzelka odrobiną oliwy i wkładamy do całkowicie nagrzanego piekarnika na środkowy poziom – pieczemy około 18-20min.
Po tym czasie wyciągamy bułki z piekarnika i studzimy na kratce.
I gotowe:)
Smacznego!