Pizza z salami i papryczkami jalapeño

Pizza z salami i papryczkami jalapeño

Przepyszna, cudownie chrupiąca i wyrazista w smaku pizza z salami, papryczkami jalapeño, czerwoną cebulą, rukolą i mozzarellą na pszenno-żytnim cieście.

SKŁADNIKI

Porcja na 2 pizze (średnica około 30cm).

CIASTO:

  • 200g mąki pszennej do pizzy, typ 00 (lub zwykłej pszennej)
  • 150g mąki żytniej razowej, typ 2000
  • 20g świeżych drożdży
  • około 150ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczki soli

SOS:

  • 150g passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku

DODATKI:

  • 150g włoskiego salami
  • 200g mozzarelli
  • 150g świeżych pieczarek
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 50g pokrojonych papryczek jalapeño (ja użyłam ze słoika)
  • garść świeżych listków rukoli (dodanych bezpośrednio przed podaniem)

CZAS PRZYGOTOWANIA

35min + czas wyrastania ciasta (około 1h).

PRZYGOTOWANIE

W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto na pizzę.

Do średniej wielkości miseczki kruszymy drożdże, dodajemy do nich łyżkę mąki pszennej, cukier i około 50ml ciepłej wody (wszystkie składniki odejmujemy od całości porcji na ciasto). Całość dokładnie mieszamy aż cukier i drożdże całkowicie się rozpuszczą. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia do ciepłego miejsca na około 20min.

Do dużej miski przesypujemy mąki oraz sól – dodajemy do nich ciepłą wodę i mieszamy za pomocą łyżki, następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy i mieszamy do połączenia składników, następnie zaczynamy wyrabiać ciasto ręką (wystarczy wyrabiać tylko chwilę). Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą dodajemy oliwę z oliwek i wyrabiamy aż ciasto będzie jednolite i nie będzie kleiło się do rąk. Tak wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy i odstawiamy do ciepłego miejsca na około godzinę.

Ciasto do pizzy możemy również przygotować dzień wcześniej – po wyrobieniu owijamy miskę z ciastem folią spożywczą i wkładamy od razu do lodówki (bez wyrastania) – w dniu pieczenia pizzy wystarczy wyciągnąć ciasto wcześniej z lodówki aby osiągnęło temperaturę pokojową (około 1h przed pieczeniem). Ciasto na pizzę można także mrozić:)

Po wyrobieniu ciasta przygotowujemy sos na spód pizzy.
Passatę pomidorową mieszamy z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy oliwę i jeszcze raz mieszamy – odstawiamy na później.

Wszystkie składniki na pizzę kroimy w plasterki.

Gdy ciasto do pizzy wyrośnie nastawiamy piekarnik na 230 stopni (termoobieg), ciasto dzielimy na dwie równe części i z każdej z nich przygotowujemy spód w kształcie koła, ciasto smarujemy przygotowanym wcześniej sosem, pozostawiając około 1cm odstępu od brzegu ciasta. Teraz dodajemy składniki- kolejno: pieczarki, mozzarellę, cebulę, salami oraz papryczki jalapeño.

Tak przygotowaną pizzę wkładamy do całkowicie nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 20min.

Po upieczenu wyciągamy pizzę z piekarnika, dodajemy świeże listki rukoli i podajemy np. z oliwą z oliwek lub innym ulubionym sosem – ja często robię więcej sosu na spód pizzy, który idealnie nadaje się później jako dodatek do pizzy:)

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *