Burgery wołowe z papryczkami jalapeño
Przepis na oryginalne, idealnie pikantne burgery wołowe z papryczkami jalapeño.
SKŁADNIKI
Porcja na 3 burgery.
- 3 pszenne bułki do burgerów (przepis na domowej roboty bułki do burgerów znajdziesz tutaj)
- 600g mielonego mięsa wołowego
- 1 duża czerwona cebula (lub 2 średnie)
- 1 ząbek czosnku
- kilka liści sałaty lodowej
- 2 średniej wielkości ogórki kiszone
- 3 duże plasterki sera czerwonego cheddar
- 50g (lub więcej jeżeli ktoś lubi bardzo ostre potrawy:)) pokrojonych papryczek jalapeño (ja użyłam ze słoika)
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
SOS:
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki ostrego ketchupu
- 1 łyżka bardzo drobno posiekanej (lub startej na tarce) czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
- szczypta soli
- odrobina pieprzu do smaku
CZAS PRZYGOTOWANIA
25min.
PRZYGOTOWANIE
W dużej misce umieszczamy mięso mielone, dodajemy do niego starte na tarce pół czerwonej cebuli (resztę pozostawiamy jako dodatek) oraz ząbek czosnku. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy dokładnie i odstawiamy na chwilę.
Kolejno przygotowujemy sos do burgerów – majonez oraz ketchup umieszczamy w miseczce i mieszamy, dodajemy mieloną paprykę, drobno posiekaną czerwoną cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku – doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu i dokładnie mieszamy do połączenia składników – sos odstawiamy na później.
Wszystkie składniki kroimy wcześniej w plasterki aby były gotowe zaraz po usmażeniu mięsa.
Mięso dzielimy na 3 równe porcje, formujemy w kształt kotletów o równej grubości – ważne jest aby kotlet był na całej swojej średnicy jednakowej grubości – około 1,5 – 2cm (kotlety mogą być odrobinę większe niż średnica bułki – podczas smażenia się trochę „skurczą”).
Tak przygotowane mięso układamy na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej i smażymy bez dodatku tłuszczu. Kotlety, w zależności od tego jaki stopień wysmażenia chcemy uzyskać, trzymamy około 2,5 – 3min na każdej ze stron – nie powinniśmy smażyć kotletów zbyt długo, gdyż mogą one być suche po usmażeniu.
Gdy kotlety będą usmażone z jednej strony przekładamy je za pomocą np. drewnianej łopatki na drugą stronę (nie powinno się nakłuwać mięsa widelcem czy innymi sztućcami, aby soki ze środka nie wypłynęły i nasze mięso nie zrobiło się suche).
Pod koniec smażenia mięsa układamy na nim po plasterku sera cheddar, aby odrobinę się rozpuścił.
Gdy mięso będzie usmażone bułkę do burgerów przekrawamy na pół, kładziemy na niej kolejno: sałatę, usmażone mięso wraz z serem cheddar, cebulę pokrojoną w krążki, pokrojone w plasterki ogórki kiszone oraz papryczki jalapeño – całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem i przykrywamy górą od bułki.
I gotowe:)
Smacznego!