Naleśniki rafaello

Naleśniki rafaello

Przepis na przepyszne i oryginalne naleśniki rafaello z kremem kokosowym, migdałami i polewą z białej czekolady.

SKŁADNIKI

Porcja na 8 naleśników.

CIASTO:

  • 250g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 350ml mleka krowiego lub roślinnego (ja użyłam sojowego)
  • szczypta soli

KREM KOKOSOWY:

  • 600ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 150g wiórek kokosowych
  • 60g ksylitolu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła (opcjonalnie)

SOS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:

  • 50g białej czekolady
  • 70g jogurtu naturalnego

DODATKOWO:

  • odrobina oleju do smażenia naleśników
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • ulubione owoce jako dodatek (u mnie owoc granatu)

CZAS PRZYGOTOWANIA

30min.

PRZYGOTOWANIE

W pierwszej kolejności przygotowujemy krem kokosowy do naleśników.

W średniej wielkości garnku gotujemy na małym ogniu mleko z dodatkiem wiórek kokosowych ksylitolu i soli – mieszamy od czasu do czasu aby wiórki się nie przypaliły – gotujemy kilka minut aby wiórki zmiękły.

Po chwili gotowania dodajemy dwie łyżki mąki ziemniaczanej i mieszamy bardzo dokładnie aby nie powstały grudki – gotujemy na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Na sam koniec dodajemy łyżkę masła (opcjonalnie – ja zwykle nie dodaję) i mieszamy aż masło całkowicie się rozpuści. Tak przygotowany krem odstawiamy do wystudzenia.

Następnie przygotowujemy sos do naleśników – czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (w szklanej miseczce nad garnkiem z wrzątkiem). Gdy czekolada całkowicie się rozpuści dodajemy partiami jogurt naturalny i dokładnie mieszamy – po przygotowaniu sos delikatnie schładzamy.

Teraz przystępujemy do smażenia naleśników.
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i miksujemy do czasu uzyskania gładkiej i jednolitej masy.

Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu (ja zwykle smaruję patelnię olejem za pomocą pędzelka – taka ilość tłuszczu jest wystarczająca do smażenia naleśników) – naleśniki powinny być dość cienkie.

Gdy wszystkie naleśniki będą usmażone przekładamy je kremem kokosowym i zwijamy w ruloniki, polewamy sosem z białej czekolady i przyozdabiamy płatkami migdałów i owocami – podajemy na ciepło lub zimno (polecam schłodzić naleśniki kilka godzin w lodówce – wg mnie tak podane smakują lepiej:)).

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *