Trufle morelowo-orzechowe
Prosty i szybki przepis na przepyszne trufle morelowo-orzechowe z dodatkiem daktyli, migdałów, orzechów i wiórek kokosowych.
SKŁADNIKI
Porcja na około 50 trufli.
- 200g suszonych moreli
- 150g suszonych daktyli
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 100g płatków migdałów
- 50g wiórek kokosowych
- 80g orzeszków ziemnych
DODATKOWO:
- około 70g wiórek kokosowych do obtoczenia trufli
CZAS PRZYGOTOWANIA
20min + czas namaczania moreli i daktyli (około 1h).
PRZYGOTOWANIE
Mniej więcej godzinę przed przygotowaniem trufli namaczamy we wrzątku daktyle oraz morele – owoce przekładamy do małego garnuszka i zalewamy wrzątkiem tak, aby woda zakryła całość owoców – odstawiamy.
Wiórki kokosowe, orzeszki ziemne oraz płatki migdałów rozdrabniamy na mniejsze części w malakserze – przekładamy do dużej miski.
Po upływie czasu namaczania suszonych owoców odlewamy nadmiar wody i blendujemy owoce do uzyskania gładkiej masy – tak zblendowane owoce dodajemy do miski ze zmielonymi bakaliami, dodajemy masło orzechowe, roztopiony olej kokosowy i zaczynamy mieszać – najwygodniej jest to robić rękoma.
Po uzyskaniu jednolitej masy formujemy trufle w kształt małych kuleczek i każdą z nich obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Tak przygotowane trufle przechowujemy w lodówce.
I gotowe:)
Smacznego!