Trufle morelowo-orzechowe

Trufle morelowo-orzechowe

Prosty i szybki przepis na przepyszne trufle morelowo-orzechowe z dodatkiem daktyli, migdałów, orzechów i wiórek kokosowych.

SKŁADNIKI

Porcja na około 50 trufli.

  • 200g suszonych moreli
  • 150g suszonych daktyli
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 100g płatków migdałów
  • 50g wiórek kokosowych
  • 80g orzeszków ziemnych

DODATKOWO:

  • około 70g wiórek kokosowych do obtoczenia trufli

CZAS PRZYGOTOWANIA

20min + czas namaczania moreli i daktyli (około 1h).

PRZYGOTOWANIE

Mniej więcej godzinę przed przygotowaniem trufli namaczamy we wrzątku daktyle oraz morele – owoce przekładamy do małego garnuszka i zalewamy wrzątkiem tak, aby woda zakryła całość owoców – odstawiamy.

Wiórki kokosowe, orzeszki ziemne oraz płatki migdałów rozdrabniamy na mniejsze części w malakserze – przekładamy do dużej miski.

Po upływie czasu namaczania suszonych owoców odlewamy nadmiar wody i blendujemy owoce do uzyskania gładkiej masy – tak zblendowane owoce dodajemy do miski ze zmielonymi bakaliami, dodajemy masło orzechowe, roztopiony olej kokosowy i zaczynamy mieszać – najwygodniej jest to robić rękoma.

Po uzyskaniu jednolitej masy formujemy trufle w kształt małych kuleczek i każdą z nich obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Tak przygotowane trufle przechowujemy w lodówce.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *