Deser orzechowo-czekoladowy alla Monte (wersja wege)

Deser orzechowo-czekoladowy alla Monte (wersja wege)

Bardzo prosty przepis na pyszny i delikatny deser orzechowo-czekoladowy alla Monte w wersji wege, bez dodatku cukru.

SKŁADNIKI

Porcja na 6 deserów.

  • 100g kaszy jaglanej (gramatura podana dla nieugotowanej kaszy)
  • 170ml mleka roślinnego (u mnie sojowe)
  • 2 pełne łyżki masła orzechowego
  • 35g ksylitolu
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 70g suszonych daktyli

CZAS PRZYGOTOWANIA

15min + czas gotowania kaszy i namaczania daktyli (około 1h).

PRZYGOTOWANIE

Daktyle przekładamy do małego garnuszka i zalewamy wrzątkiem tak, aby woda zakryła całość – odstawiamy na około 1h.

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy (wg instrukcji na opakowaniu) do uzyskania miękkości – studzimy.

Wystudzoną kaszę jaglaną przekładamy do większej miski, dodajemy do niej masło orzechowe, mleko oraz ksylitol – całość dokładnie blendujemy do uzyskania gładkiej jednolitej masy.

Daktyle odcedzamy z wody i blendujemy na gładko.

Do tak przygotowanych daktyli dodajemy kakao oraz połowę kremu z kaszy jaglanej i masła orzechowego – mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Obydwie masy przekładamy do kubeczków lub miseczek układając je warstwami.

Tak przygotowany deser schładzamy i podajemy na zimno (przechowujemy w lodówce).

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *