Deser orzechowo-czekoladowy alla Monte (wersja wege)
Bardzo prosty przepis na pyszny i delikatny deser orzechowo-czekoladowy alla Monte w wersji wege, bez dodatku cukru.
SKŁADNIKI
Porcja na 6 deserów.
- 100g kaszy jaglanej (gramatura podana dla nieugotowanej kaszy)
- 170ml mleka roślinnego (u mnie sojowe)
- 2 pełne łyżki masła orzechowego
- 35g ksylitolu
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 70g suszonych daktyli
CZAS PRZYGOTOWANIA
15min + czas gotowania kaszy i namaczania daktyli (około 1h).
PRZYGOTOWANIE
Daktyle przekładamy do małego garnuszka i zalewamy wrzątkiem tak, aby woda zakryła całość – odstawiamy na około 1h.
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy (wg instrukcji na opakowaniu) do uzyskania miękkości – studzimy.
Wystudzoną kaszę jaglaną przekładamy do większej miski, dodajemy do niej masło orzechowe, mleko oraz ksylitol – całość dokładnie blendujemy do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
Daktyle odcedzamy z wody i blendujemy na gładko.
Do tak przygotowanych daktyli dodajemy kakao oraz połowę kremu z kaszy jaglanej i masła orzechowego – mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Obydwie masy przekładamy do kubeczków lub miseczek układając je warstwami.
Tak przygotowany deser schładzamy i podajemy na zimno (przechowujemy w lodówce).
I gotowe:)
Smacznego!