Bananowe pancakes z konfiturą z żurawiny

Bananowe pancakes z konfiturą z żurawiny

Szybki przepis na przepyszne i puszyste bananowe pancakes z konfiturą z żurawiny.

SKŁADNIKI

Porcja na około 15 pancakes.

  • 100g mąki pszennej zwykłej lub chlebowej
  • 50g mąki żytniej razowej, typ 2000
  • 150ml mleka krowiego lub roślinnego (ja użyłam sojowego)
  • 1 duży dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 30g oleju (u mnie rzepakowy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

KONFITURA:

  • 250g świeżej żurawiny
  • około 70ml wody
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

DODATKOWO:

  • 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
  • 2 łyżki płatków migdałów do ozdoby
  • odrobina syropu klonowego lub płynnego miodu

CZAS PRZYGOTOWANIA

30min.

PRZYGOTOWANIE

W pierwszej kolejności przygotowujemy konfiturę z żurawiny.
Owoce żurawiny dokładnie myjemy, następnie połowę przekładamy do garnuszka z wodą i cukrem i gotujemy na średnim ogniu aż owoce się rozpadną i całość zgęstnieje (mieszamy od czasu do czasu aby nie przypalić owoców). Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe owoce i gotujemy aż trochę zmiękną.

Tak przygotowaną konfiturę odstawiamy z ognia i chwilę studzimy.

W dużej misce umieszczamy banana i rozgniatamy go dokładnie za pomocą widelca. Następnie do banana dodajemy resztę składników do pancakes i mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Tak przygotowane ciasto smażymy w postaci placuszków na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny tłuszczu.

Gdy wszystkie placuszki będą usmażone dodajemy do nich wcześniej przygotowaną konfiturę i przyozdabiamy płatkami migdałów oraz syropem klonowym.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *