Ciasto piernikowe z jabłkami

Ciasto piernikowe z jabłkami

Prosty przepis na puszyste i aromatyczne ciasto piernikowe z prażonymi jabłkami.

SKŁADNIKI

Porcja na średniej wielkości blaszkę.

  • 150g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 75ml oleju (u mnie rzepakowy)
  • 80g ksylitolu (lub 60g cukru trzcinowego)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 500g prażonych jabłek (np. ze słoika)
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta (opcjonalnie)

CZAS PRZYGOTOWANIA

15min + czas pieczenia ciasta (około 1h).

PRZYGOTOWANIE

Do średniej wielkości miski wbijamy jajka i dodajemy do nich ksylitol – miksujemy do czasu uzyskania puszystej jasnej masy. Następnie, cały czas miksując, dodajemy małymi partiami olej – dokładnie miksujemy.

Obroty miksera zmniejszamy na najmniejsze i dodajemy po jednej łyżce wymieszane z mąką suche składniki (cynamon, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną) – mieszamy do uzyskania gładkiej jednolitej masy.

Na sam koniec dodajemy pokrojone w kosteczkę prażone jabłka (ja dodaję te ze słoika) i dokładnie mieszamy.

Tak przygotowaną masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do całkowicie nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) i pieczemy około 1h (do suchego patyczka).

Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy na kratce.

Po wystygnięciu ciasto podajemy posypane cukrem pudrem (opcjonalnie).

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *