Makaron spaghetti z kurczakiem, suszonymi pomidorami i oliwkami

Makaron spaghetti z kurczakiem, suszonymi pomidorami i oliwkami

Prosty i pyszny przepis na makaron razowy spaghetti z kurczakiem, suszonymi pomidorami i oliwkami, z dodatkiem ziół prowansalskich.

SKŁADNIKI

Porcja na 5 osób.

  • 250g mięsa z piersi kurczaka
  • 200-250ml mleka
  • 100g suszonych pomidorów w zalewie + około 3 łyżki zalewy
  • 80g oliwek bez pestek (u mnie pół na pół zielone i czarne)
  • 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • 80g kwaśnej śmietany 18%
  • 200g razowego makaronu spaghetti (gramatura podana dla nieugotowanego makaronu)
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku

DODATKOWO:

  • 3 łyżki startego parmezanu lub sera grana padano do posypania
  • kilka listków świeżej bazylii do ozdoby

CZAS PRZYGOTOWANIA

20min + czas namaczania mięsa (około 1h).

PRZYGOTOWANIE

Mniej więcej godzinę przed przygotowaniem dania kroimy mięso z piersi kurczaka na mniejsze plasterki i namaczamy w mleku – odstawiamy do czasu przygotowania dania.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie – powinien być ugotowany al dente (sprawdź czas gotowania makaronu na opakowaniu). Po ugotowaniu makaronu odcedzamy go na durszlaku – odstawiamy na później.

Po czasie namaczania mięsa odlewamy od niego mleko, mięso doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obydwu stron (nie ma konieczności dodawania tłuszczu do smażenia).

W międzyczasie blendujemy suszone pomidory (wraz z 3 łyżkami zalewy), oliwki oraz zioła prowansalskie (możemy pozostawić kilka większych kawałków – masa nie musi być idealnie gładka).

Tak przygotowaną masę dodajemy do usmażonego mięsa – mieszamy i zmiejszamy ogień na najmniejszy. Następnie dodajemy osoloną śmietanę (powinna być w temperaturze pokojowej) oraz odrobinę pieprzu – jeszcze raz mieszamy, sos doprowadzamy do wrzenia.

Na sam koniec dodajemy ugotowany i odcedzony wcześniej makaron – całość dokładnie mieszamy i chwilę gotujemy.

Tak przygotowany makaron przekładamy na talerze, posypujemy startym serem i przyozdabiamy świeżymi listkami bazylii.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *