Korzenne brownie z białej fasoli z prażonymi jabłkami i suszonymi śliwkami

Korzenne brownie z białej fasoli z prażonymi jabłkami i suszonymi śliwkami

Przepis na niebanalne korzenne brownie z białej fasoli z prażonymi jabłkami i suszonymi śliwkami.

SKŁADNIKI

Porcja na małą okrągłą blaszkę lub średniej wielkości keksówkę.

  • 240g białej fasoli z puszki – (gramatura podana dla odsączonej fasoli)
  • 200g prażonych jabłek pokrojonych w drobną kosteczkę
  • 180g suszonych śliwek
  • 2 jajka
  • 30g oleju kokosowego
  • 3 pełne łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

POLEWA (OPCJONALNIE):

  • 30g mlecznej czekolady
  • 40g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka roślinnego lub krowiego

CZAS PRZYGOTOWANIA

50min.

PRZYGOTOWANIE

Olej kokosowy rozpuszczamy w małym rondelku – chwilę studzimy.

Fasolę przekładamy na durszlak i dokładnie płuczemy zimną wodą – odsączamy z całości wody.

Tak przygotowaną fasolę przekładamy do większej miski, dodajemy suszone śliwki i blendujemy na gładką masę (masa powinna być bardzo dobrze zblendowana, aby nie pozostały grudki).

Teraz dodajemy jajka i zaczynamy miksować. Kolejno dodajemy składniki sypkie (proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz kakao) – miksujemy. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy rozpuszczony i przestygnięty olej kokosowy – dokładnie mieszamy.

Na sam koniec do naszej masy dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę prażone jabłka – mieszamy do połączenia składników.

Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do całkowicie nagrzanego do 170 stopni piekarnika (termoobieg) na około 40min. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy na kratce.

Gdy ciasto wystygnie szykujemy polewę.

Czekolady łamiemy na mniejsze części, przekładamy do szklanej miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (np. nad garnkiem z wrząca wodą). Gdy czekolada się rozpuści dodajemy mleko i mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Tak przygotowaną czekoladą polewamy nasze ciasto.

Ciasto zwykle przechowujemy w lodówce.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *