Korzenne brownie z białej fasoli z prażonymi jabłkami i suszonymi śliwkami
Przepis na niebanalne korzenne brownie z białej fasoli z prażonymi jabłkami i suszonymi śliwkami.
SKŁADNIKI
Porcja na małą okrągłą blaszkę lub średniej wielkości keksówkę.
- 240g białej fasoli z puszki – (gramatura podana dla odsączonej fasoli)
- 200g prażonych jabłek pokrojonych w drobną kosteczkę
- 180g suszonych śliwek
- 2 jajka
- 30g oleju kokosowego
- 3 pełne łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
POLEWA (OPCJONALNIE):
- 30g mlecznej czekolady
- 40g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki mleka roślinnego lub krowiego
CZAS PRZYGOTOWANIA
50min.
PRZYGOTOWANIE
Olej kokosowy rozpuszczamy w małym rondelku – chwilę studzimy.
Fasolę przekładamy na durszlak i dokładnie płuczemy zimną wodą – odsączamy z całości wody.
Tak przygotowaną fasolę przekładamy do większej miski, dodajemy suszone śliwki i blendujemy na gładką masę (masa powinna być bardzo dobrze zblendowana, aby nie pozostały grudki).
Teraz dodajemy jajka i zaczynamy miksować. Kolejno dodajemy składniki sypkie (proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz kakao) – miksujemy. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy rozpuszczony i przestygnięty olej kokosowy – dokładnie mieszamy.
Na sam koniec do naszej masy dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę prażone jabłka – mieszamy do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do całkowicie nagrzanego do 170 stopni piekarnika (termoobieg) na około 40min. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy na kratce.
Gdy ciasto wystygnie szykujemy polewę.
Czekolady łamiemy na mniejsze części, przekładamy do szklanej miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (np. nad garnkiem z wrząca wodą). Gdy czekolada się rozpuści dodajemy mleko i mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Tak przygotowaną czekoladą polewamy nasze ciasto.
Ciasto zwykle przechowujemy w lodówce.
I gotowe:)
Smacznego!