Ciasto limonkowe

Ciasto limonkowe

Szybki i prosty przepis na aromatyczne ciasto limonkowe.

SKŁADNIKI

Porcja na dużą okrągłą blaszkę (średnica około 28cm).

  • 260g mąki pszennej
  • 180g cukru
  • 150g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 limonki

LUKIER:

  • 100g cukru pudru
  • 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki

CZAS PRZYGOTOWANIA

10min + czas pieczenia ciasta (35-40min).

PRZYGOTOWANIE

Limonki dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem, następnie ścieramy z nich skórkę na tarce z małym oczkiem (bez białej części skórki) – odstawiamy na później.

W dużej misce umieszczamy jajka, dodajemy do nich cukier i miksujemy na jasną puszystą masę. Kolejno dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miękkie masło oraz jogurt naturalny – całość dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Na sam koniec dodajemy sok z limonki wraz ze startą skórką i delikatnie mieszamy do połączenia składników.

Tak przygotowaną masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do całkowicie nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) i pieczemy około 35-40min.

Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy.

W międzyczasie przygotowujemy lukier do ciasta.

W małej miseczce umieszczamy cukier puder i dodajemy do niego 2 łyżki soku z limonki – dokładnie mieszamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Jeżeli lukier jest zbyt gęsty dodajemy kolejną łyżkę soku – mieszamy (lukier powinien być lejący ale jednocześnie dość gęsty aby całkowicie nie spłynął z ciasta).

Tak przygotowanym lukrem polewamy wystudzone ciasto.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *