Owsianka nocna z masłem orzechowym i jagodami goji
Błyskawiczny przepis na pełną smaku owsiankę 'nocną’ z masłem orzechowym i jagodami goji – przygotowana wieczorem, idealna na pyszne śniadanie lub deser.
SKŁADNIKI
Porcja na jedną owsiankę.
- 60g płatków owsianych górskich lub zwykłych
- 120ml mleka roślinnego (u mnie owsiane)
- 1,5 łyżeczki ksylitolu
- 1 łyżka masła orzechowego
DODATKOWO:
- 1 łyżka jagód goji (lub inne ulubione owoce – idealnie będą pasowały maliny, truskawki lub banan)
CZAS PRZYGOTOWANIA
5min.
PRZYGOTOWANIE
Wieczorem, dzień przed podaniem owsianki w małej miseczce lub kubeczku umieszczamy mleko, masło orzechowe oraz ksylitol (lub inne słodziwo) – całość dokładnie mieszamy do połączenia składników (możemy delikatnie podgrzać składniki aby łatwiej się połączyły – nie ma konieczności zagotowania).
W wysokiej szklance, pucharku lub słoiczku umieszczamy płatki owsiane i zalewamy wcześniej przygotowaną mieszanką mleka, masła orzechowego i ksylitolu – całość mieszamy, naczynie przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Rano owsiankę wyciągamy z lodówki i podajemy z jagodami goji lub innymi ulubionymi owocami – owsiankę możemy z łatwością zabrać do pracy czy szkoły.
I gotowe:)
Smacznego!