Migdałowy deser chia z wiśniami
Prosty przepis na przepyszny migdałowy deser z nasionami chia i wiśniami.
SKŁADNIKI
Porcja na 3 desery.
- 400ml (puszka) mleczka kokosowego 5-7%
- 30g płatków migdałów
- 50g ksylitolu
- 3 łyżki nasion chia
- około 150-200g drylowanych wiśni w słoiku (gramatura podana dla odcedzonych owoców)
CZAS PRZYGOTOWANIA
20min.
PRZYGOTOWANIE
Płatki migdałów mielimy drobno.
W rondelku umieszczamy mleczko kokosowe, ksylitol oraz zmielone płatki migdałów – zagotowujemy.
Całość delikatnie studzimy i następnie dodajemy nasiona chia. Masę co jakiś czas mieszamy aż całkowicie wystygnie a nasiona chia zaczną pęcznieć i całość zgęstnieje.
Tak przygotowany pudding przekładamy do miseczek lub pucharków i wstawiamy do lodówki na minimum 3h (ja zazwyczaj trzymam masę w lodówce przez noc).
Po tym czasie, przed podaniem, wyciągamy desery z lodówki i dodajemy do nich odcedzone owoce wiśni (lub inne ulubione).
I gotowe:)
Smacznego!
Please follow and like us: