Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym z kaparami

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym z kaparami

Przepis na roladę szpinakową z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym, podawaną z sosem chrzanowym z kaparami.

SKŁADNIKI

Porcja na roladę o długości około 33cm.

CIASTO NA ROLADĘ:

  • 450g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 50g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz do smaku
  • szczypta soli

FARSZ:

  • 200g wędzonego na zimno łososia
  • 200g serka śmietankowego

SOS:

  • 1 pełna łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka kaparów
  • szczypta soli

CZAS PRZYGOTOWANIA

30min + czas pieczenia ciasta szpinakowego (około 15min).

PRZYGOTOWANIE

W pierwszej kolejności szykujemy masę szpinakową do ciasta.

Na dużej patelni roztapiamy masło i dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz i sól – chwilę smażymy.
Po chwili dodajemy mrożony szpinak (nie roztapiamy wcześniej), zmniejszamy ogień na średni, patelnię przykrywamy i czekamy aż szpinak się rozmrozi i całkowicie rozpadnie – od czasu do czasu mieszamy.
Gdy szpinak się rozmrozi i dobrze połączy z masłem i czosnkiem smażymy go jeszcze chwilę aż całość płynów odparuje – szpinak powinien być sypki.

Tak przygotowany szpinak studzimy (jeżeli użyliśmy nierozdrobnionego szpinaku np. w całych liściach lub świeży należy go zblendować na drobno przed dodaniem do ciasta).

Gdy szpinak całkowicie wystygnie szykujemy ciasto do rolady.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Do ubitych białek dodajemy żółtka oraz mąkę i delikatnie miksujemy. Po chwili dodajemy partiami, po jednej łyżce, przestudzony szpinak (szpinak musi być całkowicie wystudzony w momencie dodawania do ciasta) i mieszamy do połączenia składników.

Tak przygotowane ciasto wykładamy na prostokątną blaszkę o wymiarach około 33x26cm wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy w prostokąt o równej grubości i wkładamy do całkowicie nagrzanego do 170stopni (termoobieg) piekarnika na około 15min.

W międzyczasie szykujemy sos chrzanowy.
Wszystkie składniki do sosu umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy aby składniki dobrze się połączyły – sos wkładamy do lodówki i tam zwykle przechowujemy.

Po czasie pieczenia ciasta wyciągamy je z piekarnika i studzimy.

Gdy ciasto całkowicie wystygnie smarujemy je równomiernie serkiem śmietankowym, pozostawiając około 3cm z brzegu nieposmarowane (dłuższy bok).

Kolejno nakładamy plastry wędzonego łososia i zaczynamy zwijać roladę wzdłuż dłuższego boku, tak aby nieposmarowany koniec był na zewnątrz rolady (roladę powinniśmy zawijać dość ciasno ale ostrożnie aby ciasto nie popękało).

Tak przygotowaną roladę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, po tym czasie odwijamy ją z folii, kroimy na około 2-3cm plastry i podajemy na zimno wraz z sosem chrzanowym (roladę zwykle przechowujemy w lodówce).

I gotowe:)

Smacznego!



Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *