Dim sum z krewetkami i warzywami (gotowane na parze w koszyczku bambusowym)

Dim sum z krewetkami i warzywami (gotowane na parze w koszyczku bambusowym)

Przepis na delikatne i pełne smaku pierożki dim sum z krewetkami i warzywami, gotowane na parze w koszyczku bambusowym.

SKŁADNIKI

Porcja na około 18 pierożków.

CIASTO:

  • 200g mąki pszennej + odrobina do przyprószenia i wyrabiania ciasta
  • 150ml gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru trzcinowego

FARSZ:

  • 250g obranych krewetek
  • połowa cukinii
  • kawałek naci selera (około 10cm)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
  • pół łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka ziaren białego sezamu
  • 1 spora dymka
  • odrobina soku z limonki do pokropienia krewetek

SOS:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka białego sezamu

CZAS PRZYGOTOWANIA

55min.

PRZYGOTOWANIE

W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz do pierożków.
Krewetki obieramy i dokładnie myjemy, następnie skrapiamy sokiem z limonki i odstawiamy na chwilę.

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, następnie dodajemy do niego drobno posiekany czosnek, pokrojoną w małą kosteczkę dymkę, starty korzeń imbiru oraz płatki chili – chwilę smażymy.

Następnie dodajemy starte na tarce z dużym oczkiem cukinię i seler (zieloną część) – całość delikatnie smażymy.

Kolejno dodajemy wcześniej przygotowane i pokrojone w kosteczkę krewetki. Na koniec dodajemy sos sojowy, olej sezamowy i ziarna sezamu – całóść smażymy na dużym ogniu aż część płynów odparuje (mieszamy od czasu do czasu).

Tak przygotowany farsz ściągamy z ognia i pozostawiamy na później.

Teraz przygotowujemy ciasto do pierożków.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól oraz cukier, całość mieszamy i następnie dodajemy gorącą wodę – im cieplejsza tym lepiej, ale należy uważać, żeby się nie poparzyć – całość mieszamy i po chwili dodajemy olej. Ciasto wyrabiamy przez chwilę i odstawiamy pod przykryciem na około pół godziny (ciasto na te pierożki będzie delikatnie rzadsze niż te do tradycyjnych pierogów – będzie się również troszeczkę gorzej wyrabiało i będzie bardziej klejące, dzięki temu pierożki będą rozpływać się w ustach – warto poświęcić im więcej uwagi:)).

Następnie zaczynamy lepić pierożki – ciasto wykładamy na stolnicę i jeszcze chwilkę wyrabiamy, dzielimy je na kilkanaście małych porcji i każdą z nich formujemy w kulkę i rozwałkowujemy na cienki placek – wypełniamy farszem i formujemy w kształt małych sakiewek.

Gdy wszystkie pierożki będa ulepione szykujemy koszyczek bambusowy do parowania.

Na każdym z poziomów układamy pocięty na małe kwadraty papier do pieczenia lub pergamin. W każdym z kwadracików należy zrobić kilka dziurek (np. za pomocą wykałaczki) aby para lepiej przez nie przenikała. Na każdy z kwadracików układamy pierożek, w delikatnych odstępach między sobą. Koszyczek składamy, przykrywamy i nakładamy na garnek z parującą wodą – tak przyrządzamy przez około 12min (woda powinna cały czas mocno parować).

W międzyczasie przygotowujemy sos do pierożków.
Wszystkie składniki na sos umieszczamy w małej miseczce i dokładnie mieszamy – wkładamy na chwilę do lodówki.

Po czasie gotowania pierożków ściągamy koszyczek bambusowy znad garnka, koszyczek odkrywamy (uwaga na gorącą parę) i podajemy pierożki z wcześniej przygotowanym sosem.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *