Hummus z domowej roboty nachos z pszennej tortilli
Przepis na delikatny hummus w towarzystwie domowej roboty nachos z pszennej tortilli.
SKŁADNIKI
HUMMUS:
- 150g ugotowanej ciecierzycy ze słoika (gramatura podana po odsączeniu ciecierzycy)
- 35g pasty sezamowej tahini
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki mielonego kuminu
- około 50ml zimnej wody
- szczypta soli
NACHOS Z PSZENNEJ TORTILLI:
- 4 tortille pszenne (średnica 22-24cm)
- 50ml oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli
CZAS PRZYGOTOWANIA
35min.
PRZYGOTOWANIE
Odcedzoną ciecierzycę, pastę tahini, sól, kumin oraz ząbek czosnku umieszczamy w jednej misce i blendujemy na idealnie gładką masę. Gdy masa uzyska kremową konsystencję dodajemy partiami po jednej łyżce zimnej wody tak długo aż uzyskamy pożądaną konsystencję (ja wolę gdy hummus jest bardzo gęsty) – cały czas mieszamy.
Tak przygotowany hummus wstawiamy na chwilę do lodówki.
W następnej kolejności przygotowujemy nachos z tortilli pszennej.
Oliwę przelewamy do kubeczka, dodajemy do niej sól i mieszamy. Teraz za pomocą pędzelka smarujemy kolejno tortille z każdej strony (dość cienką warstwą). Tak przygotowane placki kroimy w kształt trójkątów i układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Tortille wkładamy do całkowicie nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) i pieczemy około 8-10min (należy pilnować aby nachos się nie przypaliły – powinny się tylko ładnie zarumienić na złoty kolor).
Po czasie pieczenia nachos wkładamy do piekarnika kolejną partię.
Nachos studzimy i przekładamy do miseczki (jeżeli zostanie nam trochę nachos to przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku aby dłużej zachowały chrupkość i świeżość). Nachos idealnie nadadzą się także jako dodatek do guacamole. Przepis na domowej roboty guacamole znajdziesz tutaj.
Wyciągamy wcześniej przygotowany hummus z lodówki (możemy dodatkowo podać go z oliwą, ziarnami sezamu i pieprzem) i podajemy z domowej roboty nachos.
I gotowe:)
Smacznego!