Naleśniki z bananami, serkiem mascarpone i masłem orzechowym
Przepis na fantastyczne naleśniki z bananami, serkiem mascarpone i masłem orzechowym – idealne na deser lub śniadanie – bardzo proste w wykonaniu.
SKŁADNIKI
Porcja na 8 naleśników.
CIASTO:
- 250g mąki pszennej
- 2 jajka
- 350ml mleka krowiego lub roślinnego (u mnie sojowe)
- szczypta soli
NADZIENIE:
- 250g serka mascarpone
- 2 duże dojrzałe banany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżeczki ksylitolu lub innego słodziwa
DODATKOWO:
- około 80g masła orzechowego
- 1 dojrzały banan pokrojony w plasterki do ozdoby
- 2 łyżki oleju do smażenia nalesników (u mnie rzepakowy)
CZAS PRZYGOTOWANIA
20min.
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i mieszamy za pomocą miksera do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu – placki powinny być dość cienkie.
W małej miseczce umieszczamy banany i rozdrabniamy je dokładnie za pomocą widelca. Następnie do bananów dodejmy sok z cytryny, ksylitol oraz serek mascarpone – wszystkie składniki dokładnie mieszamy i tak przygotowaną masą smarujemy kolejno placki naleśnikowe.
Naleśniki składamy w trójkąty – podajemy na ciepło lub zimno.
Przed samym podaniem naleśniki polewamy masłem orzechowym i przyozdabiamy pokrojonymi w plasterki bananami.
I gotowe:)
Smacznego!