Naleśniki z bananami, serkiem mascarpone i masłem orzechowym

Naleśniki z bananami, serkiem mascarpone i masłem orzechowym

Przepis na fantastyczne naleśniki z bananami, serkiem mascarpone i masłem orzechowym – idealne na deser lub śniadanie – bardzo proste w wykonaniu.

SKŁADNIKI

Porcja na 8 naleśników.

CIASTO:

  • 250g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 350ml mleka krowiego lub roślinnego (u mnie sojowe)
  • szczypta soli

NADZIENIE:

  • 250g serka mascarpone
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżeczki ksylitolu lub innego słodziwa

DODATKOWO:

  • około 80g masła orzechowego
  • 1 dojrzały banan pokrojony w plasterki do ozdoby
  • 2 łyżki oleju do smażenia nalesników (u mnie rzepakowy)

CZAS PRZYGOTOWANIA

20min.

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i mieszamy za pomocą miksera do uzyskania gładkiej jednolitej masy.

Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu – placki powinny być dość cienkie.

W małej miseczce umieszczamy banany i rozdrabniamy je dokładnie za pomocą widelca. Następnie do bananów dodejmy sok z cytryny, ksylitol oraz serek mascarpone – wszystkie składniki dokładnie mieszamy i tak przygotowaną masą smarujemy kolejno placki naleśnikowe.

Naleśniki składamy w trójkąty – podajemy na ciepło lub zimno.
Przed samym podaniem naleśniki polewamy masłem orzechowym i przyozdabiamy pokrojonymi w plasterki bananami.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *