Baba ghanoush (pasta z pieczonego bakłażana)
Prosty przepis na baba ghanoush – pasta z pieczonego bakłażana – idealna na kanapki lub jako przystawka podawana z pitą czy nachos.
SKŁADNIKI
- 1 średniej wielkości bakłażan
- 45g pasty sezamowej tahini
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyża świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- szczypta soli
CZAS PRZYGOTOWANIA
10min + czas pieczenia bakłażana (około 35min).
PRZYGOTOWANIE
Bakłażan dokładnie myjemy, odcinamy zieloną część, przekrawamy na pół i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – wkładamy do całkowicie nagrzanego do 190 stopni piekarnika (termoobieg) i pieczemy około 35min (po upieczeniu bakłażan powinien być miękki – sprawdzamy pod koniec pieczenia za pomocą patyczka).
Gdy bakłażan będzie upieczony wyciągamy go z piekarnika i studzimy.
Przestudzony bakłażan obieramy ze skórki (powinna z łatwością odchodzić (możemy również wybrać miąższ łyżką)), kroimy na mniejsze części i przekładamy do większej miski lub malaksera.
Do tak przygotowanego bakłażana dodajemy pastę tahini, czosnek, oliwę, sok z limonki, kumin oraz sól – całość dokładnie blendujemy do uzyskania jednolitej gładkiej masy (jeżeli pasta jest zbyt gęsta możemy na sam koniec dodać kilka łyżek zimnej wody i ponownie zblendować).
Pastę przekładamy do mniejszych miseczek i podajemy z pieczywem lub słupkami warzyw.
I gotowe:)
Smacznego!