Baba ghanoush (pasta z pieczonego bakłażana)

Baba ghanoush (pasta z pieczonego bakłażana)

Prosty przepis na baba ghanoush – pasta z pieczonego bakłażana – idealna na kanapki lub jako przystawka podawana z pitą czy nachos.

SKŁADNIKI

  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 45g pasty sezamowej tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyża świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • szczypta soli

CZAS PRZYGOTOWANIA

10min + czas pieczenia bakłażana (około 35min).

PRZYGOTOWANIE

Bakłażan dokładnie myjemy, odcinamy zieloną część, przekrawamy na pół i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – wkładamy do całkowicie nagrzanego do 190 stopni piekarnika (termoobieg) i pieczemy około 35min (po upieczeniu bakłażan powinien być miękki – sprawdzamy pod koniec pieczenia za pomocą patyczka).

Gdy bakłażan będzie upieczony wyciągamy go z piekarnika i studzimy.

Przestudzony bakłażan obieramy ze skórki (powinna z łatwością odchodzić (możemy również wybrać miąższ łyżką)), kroimy na mniejsze części i przekładamy do większej miski lub malaksera.

Do tak przygotowanego bakłażana dodajemy pastę tahini, czosnek, oliwę, sok z limonki, kumin oraz sól – całość dokładnie blendujemy do uzyskania jednolitej gładkiej masy (jeżeli pasta jest zbyt gęsta możemy na sam koniec dodać kilka łyżek zimnej wody i ponownie zblendować).

Pastę przekładamy do mniejszych miseczek i podajemy z pieczywem lub słupkami warzyw.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *