Krem orzechowo-czekoladowy
Domowej roboty krem orzechowo-czekoladowy to idealna alternatywa do tych dostępnych w sklepach. Naturalne składniki i przepyszny smak. Idealny dodatek do kanapek, gofrów czy deserów.
SKŁADNIKI
Porcja na około 1kg kremu.
- 350ml mleka zagęszczonego słodzonego
- 200g gorzkiej czekolady
- 200g mlecznej czekolady
- 200g orzechów laskowych
CZAS PRZYGOTOWANIA
30min.
PRZYGOTOWANIE
Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy, tak aby skorupka (skórka) odchodziła od orzecha. Uważaj, żeby nie przypalić orzechów. Możesz równiez kupić orzechy obrane, ale wg mnie te ze skórką mają intensywniejszy smak.
Następnie chwilę czekamy, aby orzechy nie były zbyt gorące i oddzielamy skórkę od orzechów (jeżeli pozostawimy skórkę to nasz krem będzie gorzki).
Teraz obrane orzechy blendujemy do uzyskania gładkiej masy (im dłużej będziemy blendować, tym nasz krem będzie miał gładszą konsystencję). Do tego polecam używać blendera o nieco większej mocy – min. 600W – ten słabszy może zwyczajnie się spalić.
Gdy orzechy będą już zblendowane wlewamy do rondelka mleko skondensowane i wrzucamy do niego czekoladę – podgrzewamy na małym ogniu (możesz dowolnie wybierać rodzaje czekolady – dać tylko mleczną lub tylko gorzką – w zależności od tego jaki smak wolisz – ja zawsze mieszam te dwie pół na pół). Czekamy aż czekolada się roztopi (masa nie musi się zagotować).
Gdy czeklada będzie już roztopiona dodajemy zblendowane orzechy i dokładnie mieszamy.
Teraz przelewamy nasz krem do słoiczków.
Nie przejmuj się, że krem jest zbyt rzadki – po wystygnięciu zgęstnieje.
Krem przechowujemy w lodówce i zjadamy w przeciągu 2 tygodni.
Smacznego!