Razowe spaghetti z krewetkami w sosie pomidorowym
Szybki przepis na razowe spaghetti z krewetkami, cukinią i czerwoną cebulą w sosie pomidorowym.
SKŁADNIKI
Porcja na 2 osoby.
- 200g blanszowanych krewetek (gramatura podana dla obranych krewetek)
- 3 ząbki czosnku
- pół czerwonej cebuli
- pół cukinii
- 50g masła
- 250-300g passaty pomidorowej
- 50ml sosu rybnego
- 70ml brandy (lub białego półwytrawnego wina)
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
DODATKOWO:
- 150g razowego makaronu spaghetti (gramatura podana dla nieugotowanego makaronu)
- 2 łyżki startego sera grana padano
CZAS PRZYGOTOWANIA
15min.
PRZYGOTOWANIE
Krewetki obieramy z pancerzyka i dokładnie myjemy – odstawiamy na później.
Na dużej głębokiej patelni, na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy drobno posiekany czosnek oraz czerwoną cebulę – chwilę smażymy. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę lub plasterki cukinię – całość smażymy dosłownie 3min.
W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie – makaron powinien być ugotowany al dente (sprawdź czas gotowania na opakowaniu). Po ugotowaniu makaronu odlewamy z niego wodę i pozostawiamy na durszlaku.
Teraz do naszej patelni dodajemy obrane i umyte wcześniej krewetki – smażymy około 2 minuty z każdej strony.
Następnie dodajemy brandy, zwiększamy ogień na większy i smażymy tak przez chwilę (alkohol w tym czasie powinien odparować).
Na sam koniec dodajemy passatę pomidorową, sos rybny oraz odrobinę soli i świeżo mielonego pieprzu – mieszamy. Zmniejszamy ogień na mniejszy i gotujemy do czasu aż całość zacznie wrzeć.
Do tak przygotowanego sosu dodajemy wcześniej ugotowany makaron – całość gotujemy jeszcze około 2min.
Po tym czasie przekładamy makaron na głębokie talerze i posypujemy startym serem grana padano (możemy dodatkowo przyprawić całość świeżo mielonym pieprzem – w zależności od upodobań).
I gotowe:)
Smacznego!