Conchiglie z wołowiną i szpinakiem w sosie pomidorowym
Przepis na makaronowe muszle conchiglie z mieloną wołowiną i szpinakiem w sosie pomidorowym.
SKŁADNIKI
Porcja na 2 osoby.
- 200g mielonego mięsa wołowego
- 200g mrożonego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 300g passaty pomidorowej
- 100g mozzarelli
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
DODATKOWO:
- około 15 dużych muszli makaronowych typu conchiglie (Conchiglie Rigate ’93)
CZAS PRZYGOTOWANIA
30min.
PRZYGOTOWANIE
Na dużej głębokiej patelni smażymy mięso mielone z wołowiny – patelnia powinna być bardzo dobrze rozgrzana przed dodaniem mięsa – smażymy na średnim ogniu do momentu aż mięso całkowicie się zetnie.
Gdy mięso będzie już gotowe przekładamy je na osobny talerzyk i na tej samej patelni, na małym ogniu rozpuszczamy masło i dodajemy do niego posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku – chwilę smażymy. Następnie dodajemy szpinak, patelnię przykrywamy i dusimy aż szpinak całkowicie się rozmrozi.
W międzyczasie gotujemy makaron conchiglie – makaron powinien być ugotowany al dente (sprawdź czas gotowania makaronu na opakowaniu).
Gdy szpinak będzie już gotowy ściągamy pokrywkę, dorzucamy wcześniej usmażone mięso, dolewamy passatę pomidorową i całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą – mieszamy i chwilę smażymy na małym ogniu.
Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i jeszcze chwilę smażymy.
Patelnię odstawiamy z ognia i chwilę studzimy.
Następnie faszerujemy nasze muszle makaronowe i układamy je od razu na tej samej patelni (najlepiej żeby cały farsz trafił do muszli a sos pozostał na zewnątrz).
Tak przygotowane muszle ponownie podgrzewamy z całością sosu pod przykryciem – około 4 min.
I gotowe:)
Smacznego!