Krem kokosowy alla rafaello z białej fasoli
Bardzo prosty przepis na pyszny krem kokosowy alla rafaello z białej fasoli. Idealny na kanapki, jako dodatek do ciast i deserów lub jako szybka przekąska.
SKŁADNIKI
Porcja około 500g (średniej wielkości słoiczek).
- 250g białej fasoli z puszki (gramatura podana po odsączeniu fasoli)
- 120g wiórek kokosowych
- 100ml mleka roślinnego (u mnie sojowe) lub krowiego
- 1 pełna łyżka miodu (około 35-40g) – jeżeli lubicie bardziej słodkie desery można dodać odrobinę więcej
- szczypta soli
CZAS PRZYGOTOWANIA
10min.
PRZYGOTOWANIE
Odsączoną białą fasolę przekładamy do miski i blendujemy do czasu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Kolejno dodajemy wiórki kokosowe i jeszcze chwilę blendujemy. Następnie dodajemy miód oraz szczyptę soli i cały czas używając blendera dodajemy powoli mleko aż uzyskamy pożądaną konsystencję (kremową) – składniki powinny się dobrze połączyć.
Krem delikatnie zgęstnieje w lodówce.
Tak przygotowany krem przekładamy do słoiczka, szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce do kilku dni.
Krem nadaje się idealnie jako smarowidło na kanapki, jako dodatek do ciast czy deserów lub jako szybka, smaczna przekąska, albo nawet jako nadzienie do naleśników (przykładowy przepis na naleśniki rafaello znajdziesz tutaj).
I gotowe:)
Smacznego!
1 thought on “Krem kokosowy alla rafaello z białej fasoli”