Gofry kokosowe
Przepis na puszyste i oryginalne gofry kokosowe na mące ryżowej.
SKŁADNIKI
Porcja na około 6 średniej wielkości gofrów (w zależności od wielkości gofrownicy).
- 90g mąki ryżowej
- 200g mleczka kokosowego (86%) w temperaturze pokojowej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30g ksylitolu
- szczypta soli
DODATKOWO:
- ulubione owoce, konfitury, lub inne wybrane dodatki do gofrów (wg uznania)
CZAS PRZYGOTOWANIA
25min (wraz z czasem smażenia gofrów).
PRZYGOTOWANIE
Żółtko oddzielamy od białka i przekładamy do osobnych miseczek.
Do miseczki z żółtkiem dodajemy bardzo dobrze wymieszane mleczko kokosowe i miksujemy. Następnie dodajemy składniki sypkie (mąkę, ksylitol oraz proszek do pieczenia – oprócz soli) i miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
W osobnej miseczce ubijamy na sztywno białka z dodatkiem szczypty soli.
Teraz ubitą pianę białkową dodajemy do wcześniej przygotowanego ciasta i mieszamy bardzo delikatnie za pomocą łyżki, tak aby masa pozostała jak najbardziej 'napuszona’.
Tak przygotowane ciasto przelewamy partiami na dobrze rozgrzaną gofrownicę i smażymy na złoty kolor (około 3-4min) bez dodatku tłuszczu.
Usmażone gofry przekładamy na chwilę na kratkę i po chwili podajemy z ulubionymi dodatkami. Idealnie będzie pasowała konfitura owocowa, np. z czerwonej porzeczki (przepis na domowej roboty konfiturę znajdziesz tutaj) z cukrem pudrem.
I gotowe:)
Smacznego!