Gofry kokosowe

Gofry kokosowe

Przepis na puszyste i oryginalne gofry kokosowe na mące ryżowej.

SKŁADNIKI

Porcja na około 6 średniej wielkości gofrów (w zależności od wielkości gofrownicy).

  • 90g mąki ryżowej
  • 200g mleczka kokosowego (86%) w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30g ksylitolu
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • ulubione owoce, konfitury, lub inne wybrane dodatki do gofrów (wg uznania)

CZAS PRZYGOTOWANIA

25min (wraz z czasem smażenia gofrów).

PRZYGOTOWANIE

Żółtko oddzielamy od białka i przekładamy do osobnych miseczek.

Do miseczki z żółtkiem dodajemy bardzo dobrze wymieszane mleczko kokosowe i miksujemy. Następnie dodajemy składniki sypkie (mąkę, ksylitol oraz proszek do pieczenia – oprócz soli) i miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

W osobnej miseczce ubijamy na sztywno białka z dodatkiem szczypty soli.

Teraz ubitą pianę białkową dodajemy do wcześniej przygotowanego ciasta i mieszamy bardzo delikatnie za pomocą łyżki, tak aby masa pozostała jak najbardziej 'napuszona’.

Tak przygotowane ciasto przelewamy partiami na dobrze rozgrzaną gofrownicę i smażymy na złoty kolor (około 3-4min) bez dodatku tłuszczu.

Usmażone gofry przekładamy na chwilę na kratkę i po chwili podajemy z ulubionymi dodatkami. Idealnie będzie pasowała konfitura owocowa, np. z czerwonej porzeczki (przepis na domowej roboty konfiturę znajdziesz tutaj) z cukrem pudrem.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *