Malinowa chmurka (bez pieczenia)

Malinowa chmurka (bez pieczenia)

Oryginalna wersja przepisu na kultowy deser 'Malinowa chmurka’ – w wersji bez pieczenia.

SKŁADNIKI

Porcja na dużą blaszkę (u mnie kwadratowa forma 28×28). Możemy również użyć mniejszej blaszki, wtedy ciasto będzie wyższe.

SPÓD:

  • 400g masła orzechowego w wersji crunchy (z kawałkami orzechów) – można użyć również zwykłego
  • 125g mąki kokosowej

ŚRODEK:

  • 1 opakowanie (77g) galaretki malinowej *
  • 500ml wrzątku
  • 350g świeżych malin

WIERZCH:

  • 400g serka mascarpone
  • 400g śmietany kremówki 36%
  • 80g ksylitolu (lub 65g drobnego cukru)

DODATKOWO:

  • 50g płatków migdałowych

* sprawdź recepturę galaretki na opakowaniu powinniśmy uzyskać 500ml galaretki

CZAS PRZYGOTOWANIA

25min + czas tężenia galaretki (około 2h).

PRZYGOTOWANIE

W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretkę do ciasta.

Do miski lub garnka wsypujemy proszek galaretki i zalewamy wrzątkiem – mieszamy aż proszek całkowicie się rozpuści.
Galaretkę delikatnie studzimy i wkładamy do lodówki aby zaczęła tężeć – należy sprawdzać galaretkę co jakiś czas aby nie stężała całkowicie – w momencie dodawania do ciasta powinna być ona nadal płynna ale gęsta (konsystencja podobna do kisielu).

Następnie szykujemy spód do ciasta – mąkę kokosową oraz masło orzechowe umieszczamy w jednej misce i mieszamy bardzo dokładnie do połączenia składników za pomocą łyżki lub dłoni (tak jest zdecydowanie łatwiej). Ciasto powinno być bardzo gęste.

Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy w kształt spodu – za pomocą łyżki lub palców dociskamy do dna blaszki, tak aby masa była rozprowadzona po całej blaszce i miała jednakową grubość.

Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki do czasu aż galaretka będzie gotowa do dodania do ciasta.

Po tym czasie wyciągamy z lodówki spód do ciasta oraz galaretkę.
Na orzechowym spodzie układamy świeże, umyte maliny i zalewamy gęstą galaretką – całość wyrównujemy i wkładamy do lodówki do czasu aż galaretka całkowicie stężeje.

W międzyczasie na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu, prażymy płatki migdałów – do uzyskania złotego koloru.

Następnie przygotowujemy wierzch ciasta.
Serek mascarpone przekładamy do większej miski i ubijamy na sztywną masę – pod koniec miksowania dodajemy partiami ksylitol.
W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę i gdy będzie dobrze ubita dodajemy ją do masy mascarpone – całość delikatnie mieszamy (na najniższych obrotach miksera) do połączenia składników.

Tak przygotowany krem układamy na wierzchu naszego ciasta, posypujemy uprażonymi i przestudzonymi płatkami migdałów i wkładamy do lodówki.

Ciasto podajemy schłodzone po kilku godzinach (zwykle przechowujemy w lodówce).

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *