Gofry owsiano-bananowe (bez jajek i mąki)

Gofry owsiano-bananowe (bez jajek i mąki)

Przepis na chrupiące i zdrowe gofry owsiano-bananowe bez dodatku jajek i mąki.

SKŁADNIKI

Porcja na około 8 średniej wielkości gofrów (w zależności od rozmiaru gofrownicy).

  • 300g płatków owsianych górskich
  • 2 dojrzałe banany
  • 300ml mleka roślinnego (u mnie owsiane)
  • 40g oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

DODATKOWO:

  • ulubione owoce, cukier puder, konfitury (idealnie pasować będzie konfitura z czerwonej porzeczki – przepis na domowej roboty konfiturę znajdziesz tutaj)

CZAS PRZYGOTOWANIA

25min (wraz z czasem smażenia gofrów).

PRZYGOTOWANIE

Olej kokosowy przekładamy do rondelka i rozpuszczamy – odstawiamy do przestygnięcia.

Płatki owsiane przesypujemy do malaksera i mielimy na jak najmniejsze cząstki.
Do zmielonych płatków dodajemy banany i jeszcze raz miksujemy.

Do tak przygotowanej masy dodajemy mleko, ekstrakt waniliowy, przestudzony olej kokosowy oraz proszek do pieczenia – całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.

Tak przygotowane ciasto przelewamy partiami na dobrze rozgrzaną gofrownicę i smażymy kilka minut na złoty kolor.

Usmażone gofry przekładamy na kratkę, następnie na talerzyki i podajemy z ulubionymi dodatkami – idealnie będzie pasować konfitura z czerwonej porzeczki (przepis na domowej roboty konfiturę znajdziesz tutaj) lub owoce: banan, maliny, borówka, truskawki.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *