Rafaello bez pieczenia
Bardzo prosty i szybki przepis na delikatne ciasto rafaello z dodatkiem serka kanapkowego i słonych krakersów – bez pieczenia.
SKŁADNIKI
Porcja na małą keksówkę (u mnie forma 21x11cm).
KREM:
- 400g śmietankowego serka kanapkowego
- 100g mleczka kokosowego (86%)
- 80g ksylitolu
- 80g wiórek kokosowych
DODATKOWO:
- około 70g słonych krakersów
- 40g płatków migdałowych
CZAS PRZYGOTOWANIA
10min.
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki do kremu (serki, mleczko kokosowe, ksylitol oraz wiórki kokosowe) umieszczamy w jednej misce i dokładnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą (możemy również użyć szklanego prostokątnego naczynia) i zaczynamy układać warstwy ciasta.
W pierwszej kolejności, na samym dnie, układamy jedną warstwę krakersów i smarujemy je 1/3 porcji kremu i tak kolejno do uzyskania 3 warstw: krakersy – krem.
Tak przygotowane ciasto posypujemy płatkami migdałów i wkładamy do lodówki gdzie zwykle przechowujemy.
Ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce albo na następny dzień – wtedy krakersy zmiękną i ciasto będzie rozpływać się w ustach:)
I gotowe:)
Smacznego!