Tortilla orkiszowo-owsiana z grillowanym kurczakiem i warzywami z sosem chili
Przepis na chrupiącą tortillę orkiszowo-owsianą z grillowanym kurczakiem i warzywami z dodatkiem sosu thai sriracha chili.
SKŁADNIKI
Porcja na 4 tortille.
- 250g mięsa z piersi kurczaka
- 1/4 czerwonej papryki
- 1 mały ogórek
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 1 mała czerwona cebula
- kilka liści zielonej sałaty
- świeżo mielony pieprz i sól do przyprawienia mięsa
- 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia (u mnie rzepakowy)
SOS:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżki majonezu
- 1 łyżka sosu thai sriracha chili
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 4 placki tortilli orkiszowo-owsianej (lub innej, ulubionej)
CZAS PRZYGOTOWANIA
20min.
PRZYGOTOWANIE
W pierwszej kolejności przygotowujemy mięso do smażenia.
Pierś z kurczaka kroimy w plastry i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem – tak przygotowane mięso układamy na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju i grillujemy do uzyskania złotego koloru z obydwu stron.
W międzyczasie przygotowujemy sos do dania.
Wszystkie składniki do sosu (jogurt, majonez, sos chili, sól oraz oregano) umieszczamy w miseczce i mieszamy dokładnie do połączenia składników.
Wszystkie warzywa kroimy w cienkie plasterki.
Gdy mięso będzie już usmażone przystępujemy do przygotowania tortilli.
Każdy z placków tortilli nacinamy od środka do brzegu, prostą linią.
Całą powierzchnię tortilli smarujemy wcześniej przygotowanym sosem i zaczynamy układać składniki na każdej z ćwiartek.
Na pierwszej z nich układamy sałatę, na drugiej – ogórka pokrojonego w plastry oraz oliwki, na następnej cebulę i paprykę i na końcu grillowaną pierś kurczaka.
Tak przygotowaną tortillę składamy w trójkąt (pierwszą część nakładamy na drugą, następnie na trzecią i kolejno na czwartą).
Teraz układamy nasze tortille na suchej płaskiej patelni (np. do naleśników) i smażymy kilka minut, do uzyskania złotego koloru z obydwu stron. Tortille można docisnąć do patelni np. kładąc na nich garnek o tej samej średnicy co patelnia – dzięki temu tortille przypieką się szybciej i równomiernie.
I gotowe:)
Smacznego!