Piernik świąteczny z konfiturą śliwkową

Piernik świąteczny z konfiturą śliwkową

Przepis na aromatyczny i mokry piernik przekładany konfiturą śliwkową, polany mleczną czekoladą.

SKŁADNIKI

Porcja na standardowej wielkości keksówkę.

CIASTO:

  • 300g mąki pszennej
  • 230g cukru trzcinowego
  • 250ml mleka
  • 120g masła
  • 3 jajka
  • 200g konfitury śliwkowej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao (można pominąć)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

POLEWA:

  • 140g czekolady mlecznej
  • 50g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki mleka

DODATKOWO:

  • około 300g konfitury śliwkowej do przełożenia
  • płatki migdałowe lub wiórki kokosowe do ozdoby

CZAS PRZYGOTOWANIA

30min + czas pieczenia piernika (około 45min).

PRZYGOTOWANIE

Do większego garnka przekładamy masło, cukier, przyprawę do piernika, kakao oraz dodajemy szczyptę soli – całość podgrzewamy na małym ogniu aż masło i cukier się rozpuszczą (od czasu do czasu mieszamy aby masa się nie przypaliła).

Po tym czasie odstawiamy garnek z ognia i dodajemy konfiturę śliwkową – całość dokładnie mieszamy.

W osobnej misce miksujemy jajka z mlekiem do uzyskania puszystej masy.

Do garnka z masą piernikową dodajemy ubite jajka z mlekiem i mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy sodę i mąkę – całość miksujemy do połączenia składników.

Teraz ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do całkowicie nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na około 45min (pieczemy do suchego patyczka).

Po upieczeniu piernika wyciągamy go z piekarnika i studzimy.

Gdy piernik przestygnie przekrawamy go na 3 równe części wzdłuż ciasta. Ciasto przekładamy konfiturą śliwkową i składamy.

W małym rondelku lub w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady i dodajemy do nich 3 łyżki mleka i dokładnie mieszamy – tak przygotowaną polewą polewamy piernik i całość posypujemy płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.

I gotowe:)

Smacznego!


Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *