Pierogi z gorgonzolą i szpinakiem
Przepis na pyszne i oryginalne pierogi z gorgonzolą, szpinakiem i gotowanymi ziemniakami z nutą gałki muszkatołowej.
SKŁADNIKI
Porcja na około 15 średniej wielkości pierogów (lub 20 małych).
CIASTO:
- 300g mąki pszennej (+ mąka do przyprószenia i wyrabiania)
- 50ml oleju
- 130ml gorącej wody
- pół łyżki soli
FARSZ:
- 200g mrożonego szpinaku w liściach
- 170g ugotowanych ziemniaków
- 100g sera gorgonzola
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- biały pieprz do smaku
DODATKOWO:
- płynny miód do podania (około 3 łyżek)
CZAS PRZYGOTOWANIA
40min.
PRZYGOTOWANIE
Na średniej wielkości patelni roztapiamy delikatnie masło i dodajemy do niego posiekany drobno czosnek oraz mrożony szpinak – dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż szpinak się rozmrozi. Na koniec zdejmujemy przykrywkę, zwiększamy ogień i smażymy chwilę na średnim ogniu aż woda odparuje. Tak przygotowany szpinak ściągamy z patelni i chwilę studzimy.
Przestudzony szpinak, ugotowane ziemniaki, ser gorgonzola i przyprawy (gałka muszkatołowa, biały pieprz) umieszczamy w jednej misce i rozdrabniamy dokładnie – mieszamy aż składniki się dobrze połączą.
Tak przygotowany farsz odstawiamy na chwilę.
W międzyczasie szykujemy ciasto na pierogi.
Mąkę i sól wsypujemy do miski, następnie wlewamy olej oraz wodę i mieszamy (najlepiej ręką) do uzyskania jednolitej masy – ciasto nie powinno kleić się do rąk po wyrobieniu (uważaj, żeby woda nie była zbyt gorąca – nie powinna parzyć, ale jednocześnie powinna być jak najbardziej ciepła – wtedy ciasto będzie łatwiej się wyrabiało). Następnie wykładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i jeszcze chwilę ugniatamy. Tak przygotowane ciasto dzielimy na kilkanaście porcji i formujemy z nich kulki. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek i wypełniamy wcześniej przygotowanym farszem.
W dużym garnku (około 5l) gotujemy osoloną wodę – gdy zacznie wrzeć dolewamy odrobinę oleju, zmniejszamy ogień na średni i wrzucamy kolejno nasze pierogi – czekamy aż wypłyną na powierzchnię i tak gotujemy jeszcze przez 5min. Po ugotowaniu wykładamy pierogi na durszlak.
Przecedzone pierogi układamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obydwu stron do złotego koloru (możemy dodać łyżeczkę oleju do smażenia).
Tak przygotowane pierogi podajemy polane miodem.
I gotowe:)
Smacznego!